Helstekt fläskkotlett med Bearnaise

Till helgen tänkte jag slå på en gammal klassiker. Kött o bea. Löjligt gott om man gör det på rätt sätt. Vi får besök av släkten och tänkte därför att en sådan finfing säkerligen kommer att sitta som en smäck.

Svinninge ölkompani, frederik zäll, lyxlagat, weber grill

Först och främst blir det förhoppningsvis till att avnjuta en god öl från mitt lilla Svinninge Ölkompani i solskenet, blir det något i morgon månne?

När det väl är dags för matlagningen så är planen följande;

Jag har en fin benfri kotlett med kappan kvar, den låter jag sitta. Däremot så skär jag små hål i kappan och en bit in i kotletten. Dessa fyller jag med finhackade vitlökar, persilja, körvel, salt, svartpeppar och olivolja. Därefter tänkte jag bryna köttet runt om och ”väcka” till liv i ugnen på 225°C. Efter 10 minuter drar jag ned temperaturen till 110°C och låter steken gå till 65°C innertemp. De sista 20 minuterna ställer jag in en ugnsform med förkokta potatisar, palsternacka och gulbetor tillsammans med olivolja, flingsalt, svartpeppar, klyftad rödlök och lite örter.

Till det hela serverar jag således min variant av Sauce Bearnaise. Den görs enligt följande;

SAUCE BEARINAISE

Ca 10 portioner

600 g smör
½ dl vitvinsvinäger
1 dl citronsaft
6 msk vatten
9 äggulor
20 krossade vitpepparkorn
6 st finhackade schalottenlökar
6 persiljekvistar
6 dragonkvistar
3 msk torkad körvel

Smält smöret i en kastrull. Dra sedan kastrullen åt sidan så att det hela svalnar något. Ta fram en annan kastrull och lägg ner 5 hela kvistar persilja och dragon, krossad vitpeppar, finhackade schalottenlökar, vitvinsvinäger, citron och vatten. Låt puttra ihop tills cirka hälften av vätskan kokat in. Sila bort örter och annat och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Ställ den i ett vattenbad. (Vattnet får inte koka.)

Vispa ner äggulorna i vätskan. (Ej stålvisp i aluminiumkastrull för då missfärgas såsen) Vispa vidare med kastrullen i vattenbad tills glädjen tjocknat. Droppa i lite smält smör under konstant vispande. Börja med några droppar och öka sedan. Allt smör ska vispas in. När såsen är vispad och klar så ska bladen från 1 kvist persilja och dragon finhackas och vändas ner tillsammans med torkad körvel och en liten nypa salt.

Glöm för tusan inte bort vad kocken bör lyssna på och så klart ha i sitt glas:

I Kockens Glas: Lagunitas Brown Shugga (11865)
I Kockens Öra: Dolly Parton – Blue Smoke

Glatt skall livet vara och visst är det väl det?? Helt sjukt kul ju!! Hahah, trevlig helg vänner!

//Frederik

 

Du kanske också gillar