Det blev så klart grillat
Haha, visst kunde jag väl inte hålla mig från att grilla min kotlett i helgen. Som jag skrev i fredags så skulle det komma över lite släktingar och jag stod så klart för maten. Det blev grymt gott må jag säga och det blir det ju nästan alltid om man grillar och har lite koll på läget. Jag valde att köra gasol eftersom jag har rotisserie till min gasolgrill. Magiskt bra resultat och den sköter sig själv hela tiden.
Jag hade en benfri kotlett med kappan kvar. Stick små hål med en kniv och fyll hålen med mortlade örter, lite olja, vitlök, salt och svartpeppar. Bind upp steken och fäst den på ett rotisserie. Vill ni hellre göra kotletten i ugnen så går det så klart bra. Jag har tipsat om det i mitt förra inlägg, länk finns längst ned i detta inlägg.
Glöm för tusan inte att ha lite bra musik och en god dryck till kocken, allt blir godare då! 🙂
I kockens öra: Union Station – Man of constant sorrow
I kockens glas: Hilliard’s Amber Ale (2170)
Jag ville ha en liten lätt touch av rökträ och använde Mesquite. Det träslaget ger en väldigt kraftig röksmak, men jag hade bara lite, lite. Använde även lite alspån och en ”chunk” äppelträ. Jag använder en röklåda, men det går precis lika bra med ett foliepaket. Picka lite hål i folien bara. Sätt grillen på maxvärme och invänta fin rökutveckling. Därefter kan ni sänka temperaturen och stänga av mittbrännaren där köttet ska gå.
Montera sedan kotletten på rotisseriet och låt gå (med en liten droppskål under) i cirka 150°C värme, cirka 60 minuter. Innertemperaturen skall vara 65°C innan den får lämna grillen och vila i minst 10 minuter innan tranchering.
Jag serverade kotletten på en bädd av vitlöksstekta haricots vert och ugnsrostade rostsaker. Precis som utlovat gjorde jag så klart en finfin bearnaise till. Receptet på den finner ni i mitt förra inlägg. (eller via denna länk)
Glatt äro livet vänner, och gott!!! 🙂
//Frederik