Khao Phat Gai

Elvis födelsedag firas inte hur som helst, han har alltid matfokus och i år var det en tydlig önskan om Khao Phat Gai, Fried Rice med kyckling och så måste den serveras i korrekt shape, formad av en uppochnedvänd skål. Ok, det är bara att köra igång!

Det var 2015 på Koh Lanta som kärleken till den Thailändska maten väcktes till liv för de små kidsen..

Khao Phat Gai
4 portioner

500 g kycklingbröstfilé i centimetertjocka strips
1,5 msk rapsolja
1/2 msk fisksås
1/2 msk ljus soja
Fried Rice:
2 msk rapsolja
2 finrivna vitlöksklyftor
8 dl kokt rumstempererat jasminris
2 ägg uppvispat med 1 tsk vatten
1/2 msk ljus soja
1 tsk fisksås
4 varv på svartpepparkvarnen
1 tsk strösocker
1/2 gurka skalad, delad och skivad i 5 mm skivor
1 lime i fyra klyftor
1 röd chilifrukt, urkärnad och finstrimlad
4 salladslökar, fint skurna

Börja med kycklingen, hetta upp oljan i en wok på medelhög värme. Tillsätt kycklingen och låt stekas igenom, cirka 3 – 4 minuter. Avsluta med att slå i fisksås och soja, vänd runt och lyft ur kycklingen.

Slå på ytterligare 2 msk rapsolja och tillsätt riven vitlök, vänd hastigt runt och tillsätt riset. ”Dela” riset med en träspatel och vänd runt. Lägg tillbaka kycklingen och woka ihop det hela. Slå i sojasås, fisksås och gör ett litet hål i mitten där du knäcker i äggen, svartpeppar och strösocker. Vänd runt så att allt blandas väl. Stek tills äggen koagulerat och allt ris är riktigt varmt och stekt, det ska inte vara klumpar.

Smaka av med fisksås för mer salt om så önskas.

Ta fram 4 tallrikar och en portionsskål. Fyll skålen med fried rice och packa väl, vänd upp på tallrik och garnera med gurkan och en klyfta lime, lite fint skivad röd chili och fint skuren salladslök.

Du kanske också gillar