Osaka Bar Hopping Dinner
I mars spenderade jag återigen en underbar tid i Osaka med omnejd för att inspireras och arbeta med knivar och allt det magiska i Japan. I stadsdelen Namba finns mitt favoritområde när det gäller restauranger – pyttesmå hål i väggen överallt. Allt smakar som en dröm – oavsett om du vet vad du beställer eller ej…
Bästa sättet att äta middag här är en så kallad Bar Hopping Dinner, ett hak – en öl – en eller två smårätter och sen vidare till nästa ställe för mer mat och dryck…
Här har jag gjort en egen variant på Bar Hopping Dinner – men utan hoppandet. Gör två smårätter i taget och spela lite spel, snacka skit och låt liksom hela kvällen och middagen flyta ihop till en enda lång skön tid. Alla äter med pinnar från serveringsfaten.
Det viktiga med denna middag är att i god tid läsa igenom allt, planera och shoppa. Det är bra att börja planera cirka en vecka i förtid.
Osaka Bar Hopping Dinner
För 4 personer:
Service 1
Edamamebönor
Picklad Gurka
Service 2
Vitlöksfräst shiitake
Entrecôte teppanyaki med honung & soja
Service 3
Gyoza med citron & chilisesam
Fermenterad Daikon
Service 4
Mangosorbet
Dryck – Asahi lager
Edamame
Ånga 250 g frysta edamame i ångkorg i 6 minuter. Vispa ihop 1 msk sesamolja med 1/2 tsk socker & salt, svartpeppar och japanskt chilipulver. Lägg bönorna i en skål och häll över dressingen.
Pickled cucumber
2 minigurkor
3 msk socker
2 tsk havssalt, kristaller
1/2 tsk Colemans senapspulver
1 krm chiliflakes
1/2 msk Sesamolja
Häll lagen i zip-bag. Ta bort ändarna på gurkorna, lägg i påsen. Ta ut all luft, gnugga och rubba väl men varsamt. Låt dra i kylskåp i 2 dygn. Serveras kalla i centimetertjocka skivor.
Fried Shiitake
Svamp
Färsk spenat
Vitlök
Smör
Sesamfrön, rostade
Soja
S & P
Fräs vitlök i smör, stek svampen, tillsätt spenat o lite soja. Strö över sesamfrön, salt & peppar.
Entrecôte Teppanyaki
Entrecôte i tunna skivor, grillas/steks vid bordet på liten häll/grill/och teppanyaki. Vispa ihop soja med lite honung och riven vitlök att doppa i och citronklyfta. Stek en bit, doppa i såsen och ät.
Daikon Kimchi
Rättika
2 msk Salt
2 msk Socker
1/2 dl japansk soja
1/2 dl Gochugaru chilipulver
4 salladslökar
2 msk finfiven vitlök
1 msk finriven ingefära
(OBS! Rätten tar några dagar att få färdig) Skala och skölj rättika, torka av noga. Tärna i munsbitar.
Tillsätt socker o salt, låt dra i 30 minuter. Häll av vätskan i en skål. Tillsätt vitlök, ingefära, strimlad salladslök, gochugaru och soja. Vänd ner rättikan och blanda noga. Häll upp i ren burk o förvara framme i några dagar tills det börjar röra på sig. Ställ då i kylen och servera efter minst ytterligare ett dygn.
Gyoza
Dumplings m fläsk eller anka
Citronjuice med lite mirin
Ponzu
Chilipulver i sesamolja
Stek dumplings på undersidan i sesamolja till frasigt, gärna vid bordet på teppanyaki. Stänk över lite ponzu. Servera med citronjuice uppsötad lätt med mirin, plus sesamolja med några nypor chilipulver.
Mango sorbet
300 g fryst mango, tinad (spara några)
1 dl vatten
2 dl socker
2 msk citronsaft
1 dl kokosgrädde
Koka ihop vatten o socker till simmig lag. Mixa mango med citron och kokosgrädde till mos. Blanda med sockerlag och frys in i glassmaskin. Tillsätt sparade små mangogärningar mot slutet av frysningen.
Ett bonusrecept lägger jag in också, det behövdes inte i min service, men är jäkligt gott…
Chicken skewers
Kycklinglårfiléer
Teriyakisås
Sesamolja
Japansk soja
Honung
Chiliflakes
Koka ihop sås, olja, soja, honung och chiliflakes. Smaka av med salt. Koka ihop till kladdig. Pensla kycklingspett och grilla vid bordet.