Osaka Bar Hopping Dinner

I mars spenderade jag återigen en underbar tid i Osaka med omnejd för att inspireras och arbeta med knivar och allt det magiska i Japan. I stadsdelen Namba finns mitt favoritområde när det gäller restauranger – pyttesmå hål i väggen överallt. Allt smakar som en dröm – oavsett om du vet vad du beställer eller ej… 

Bästa sättet att äta middag här är en så kallad Bar Hopping Dinner, ett hak – en öl – en eller två smårätter och sen vidare till nästa ställe för mer mat och dryck… 

Här har jag gjort en egen variant på Bar Hopping Dinner – men utan hoppandet. Gör två smårätter i taget och spela lite spel, snacka skit och låt liksom hela kvällen och middagen flyta ihop till en enda lång skön tid. Alla äter med pinnar från serveringsfaten. 

Det viktiga med denna middag är att i god tid läsa igenom allt, planera och shoppa. Det är bra att börja planera cirka en vecka i förtid. 

Osaka Bar Hopping Dinner 
För 4 personer: 

Service 1 
Edamamebönor 
Picklad Gurka 

Service 2 
Vitlöksfräst shiitake 
Entrecôte teppanyaki med honung & soja  

Service 3 
Gyoza med citron & chilisesam 
Fermenterad Daikon 

Service 4 
Mangosorbet 

Dryck – Asahi lager 

Edamame 

Ånga 250 g frysta edamame i ångkorg i 6 minuter. Vispa ihop 1 msk sesamolja med 1/2 tsk socker & salt, svartpeppar och japanskt chilipulver. Lägg bönorna i en skål och häll över dressingen. 

Pickled cucumber 
2 minigurkor 
3 msk socker 
2 tsk havssalt, kristaller 
1/2 tsk Colemans senapspulver 
1 krm chiliflakes 
1/2 msk Sesamolja 

Häll lagen i zip-bag. Ta bort ändarna på gurkorna, lägg i påsen. Ta ut all luft, gnugga och rubba väl men varsamt. Låt dra i kylskåp i 2 dygn. Serveras kalla i centimetertjocka skivor. 

Fried Shiitake 
Svamp 
Färsk spenat 
Vitlök 
Smör 
Sesamfrön, rostade 
Soja 
S & P 

Fräs vitlök i smör, stek svampen, tillsätt spenat o lite soja. Strö över sesamfrön, salt & peppar. 

Entrecôte Teppanyaki 

Entrecôte i tunna skivor, grillas/steks vid bordet på liten häll/grill/och teppanyaki. Vispa ihop soja med lite honung och riven vitlök att doppa i och citronklyfta. Stek en bit, doppa i såsen och ät. 

Daikon Kimchi 
Rättika  
2 msk Salt 
2 msk Socker 
1/2 dl japansk soja 
1/2 dl Gochugaru chilipulver 
4 salladslökar 
2 msk finfiven vitlök 
1 msk finriven ingefära 

(OBS! Rätten tar några dagar att få färdig) Skala och skölj rättika, torka av noga. Tärna i munsbitar. 

Tillsätt socker o salt, låt dra i 30 minuter. Häll av vätskan i en skål. Tillsätt vitlök, ingefära, strimlad salladslök, gochugaru och soja. Vänd ner rättikan och blanda noga. Häll upp i ren burk o förvara framme i några dagar tills det börjar röra på sig. Ställ då i kylen och servera efter minst ytterligare ett dygn. 

Gyoza 
Dumplings m fläsk eller anka 
Citronjuice med lite mirin 
Ponzu 
Chilipulver i sesamolja 

Stek dumplings på undersidan i sesamolja till frasigt, gärna vid bordet på teppanyaki. Stänk över lite ponzu. Servera med citronjuice uppsötad lätt med mirin, plus sesamolja med några nypor chilipulver. 

Mango sorbet 
300 g fryst mango, tinad (spara några) 
1 dl vatten 
2 dl socker 
2 msk citronsaft 
1 dl kokosgrädde 

Koka ihop vatten o socker till simmig lag. Mixa mango med citron och kokosgrädde till mos. Blanda med sockerlag och frys in i glassmaskin. Tillsätt sparade små mangogärningar mot slutet av frysningen. 

Ett bonusrecept lägger jag in också, det behövdes inte i min service, men är jäkligt gott… 

Chicken skewers 
Kycklinglårfiléer 
Teriyakisås 
Sesamolja 
Japansk soja 
Honung 
Chiliflakes 

Koka ihop sås, olja, soja, honung och chiliflakes. Smaka av med salt. Koka ihop till kladdig. Pensla kycklingspett och grilla vid bordet. 

Du kanske också gillar