Kardemummapannacotta

Tja tja,

Vet ni, pannacotta (eller panna cotta som det kanske bör särskrivas för italienarnas skull..?) har nästan fått en liten otrednig stämpel. För 5-10 år sedan var det så otroligt populärt och som ni vet så är det ju så att det som blir riktigt poppis ofta får en svacka till följd. Dock måste jag säga att det är helt oförtjänt.

Pannacotta är en helt otroligt god dessert som dessutom går att variera i oändlighet. Kan till och med serveras till förrätt eller vid sidan av en varmrätt, allt beroende på vad man smaksätter med.

Idag har jag matlagningsevent på Gastro Academy och till dessert tänkte jag bjuda på en kardemummapannacotta med varm blåbärskompott. Löjligt gott och löjligt enkelt! Jag lovar att uppdatera inlägget med en fin bild i morgon (kirrat nu…), men redan i dag kommer receptet;

panna cotta, lyxlagat, kardemumma, pannacotta, dessert, blåbär, höstig dessert, frederik zäll

KARDEMUMMAPANNACOTTA MED VARM BLÅBÄRSKOMPOTT

4 portioner4 dl grädde

2 dl mjölk
0,75 dl strösocker
1 vaniljstång
4 blad gelatin
1 tsk mald kardemumma
Blåbärskompott:
200 g frysta blåbär
0,55 dl strösocker
1 tsk potatismjöl
zest från en citro 

Pannacottan: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädden, mjölken och sockret och dra sedan kastrullen av värmen.

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vänd ner dem och kardemumman i den varma gräddblandningen och vispa runt så att det blandas väl.

Krama ur de blöta gelatinbladen och lägg dem sedan i gräddblandnigen. Låt smälta och rör runt.

Häll upp pannacottakrämen i portionsglas och ställ i kylskåp i cirka 2 timmar innan servering.

10 minuter innan servering kokas blåbärskompotten ihop. Blåbär, socker och zest från en tvättad citron kokas i cirka 2 minuter. Ställ åt sidan att svalna i några minuter.

Ta lite av saften från kastrullen och lägg i ett glas. Vispa ut potatismjölet i såsen och vispa sedan tillbaka det hela i blåbärskompotten som hålls varm tills servering.

Klicka den varma blåbärskompotten på kardemummapannacottan precis vid servering och garnera gärna med lite vackra (ätbara) blommor.

Du kanske också gillar