Bellmansströmming
Lyxkäk från gårdagens Live Cooking med moi. Glädjemat vänner, lova att testa! Trevlig helg!! 🙂
BELLMANSSTRÖMMING MED ÄPPEL- & POTATISSALLAD
DRYCK: Erdinger Weißbier nr 11208
4 (mättande) portioner
Strömmingen:
500 g strömmingsfiléer
2 ägg
2 dl vispgrädde
1 msk grovkornig senap
1 msk Colemans senapspulver
1 tsk salt
Grovt rågmjöl
Smör
Potatis- & äppelsalladen:
500 g kokt, kall småpotatis
2 st vackra äpplen
1/2 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 msk kapris
1 msk dijonsenap
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1/2 klyfta vitlök (riven)
1/2 knippe gräslök
Vispa samman ägg, grädde, senap, senapspulver och salt till lätt fluffig smet. Klipp bort ryggfenan på strömmingsfiléerna och vänd varsamt ned filéerna i äggsmeten. Låt stå i kylen över natten.
Blanda samman skivad kall kokt potatis, tärnat äpple med övriga ingredienser till potatissalladen. Strö över lite finhackad gräslök och glädjen är klar. Givet ska ni smaka av med salt och peppar så att ni verkligen är nöjda. Låt stå i rumstemperatur medans ni jobbar klart strömmingen.
Hetta upp rikligt med smör i en stekpanna. Häll upp mjöl och lite salt på ett stort fat.
Lyft ur filéerna ur marinaden, skaka av dem lätt och vänd dem i mjölet. Stek dem sedan varsamt i det heta smöret tills de fått vacker krisp och gyllene färg.
Serveras på smörstekt rådbröd.