Järpar med löksky och lingon

Köttfärsjärpar

God onsdag vänner,

Som Formel 1-nörd så sitter jag mer eller mindre bänkad framför datorn och kikar på raddor av siffror och kommentarer från årets första test nere i Spanien. Kom igen Kimi Räikkönnen!!! I morgon tror jag han hoppar ner i bilen för första gången i år. Tjohooo!!

Inte för att jag har ngt direkt matlagningstips som sitter som handsken för just F1, men oavsett så måste man ju äta och då kan man ju passa på att äta riktigt gott. Glädje, hahah! 🙂

Köttfärsjärpar stekpanna

Järpar gör jag titt som tätt. 500 g nötfärs blandar jag med ett ägg och 3 msk grädde som tidigare rörts ut med 2 msk ströbröd. Riv en liten gul lök och krydda det hela med salt, peppar och en liten nypa paparikapulver.

Stek en liten klick i smör för att se om kryddorna är lagom.

Forma sedan järpar och stek dem på medelhög värme tills de är precis genomstekta i smör.

Löksky

Skala och skiva ytterligare en gul lök och en röd lök. När järparna är klara, lägg åt sidan och håll varma i folie. Spara stekskyn i pannan och vänd ner lökskivorna. Slå på lite vatten och en skvätt kalvfond. Ytterligare lite smör går bra och gärna 1 dl pilsner. Låt sjuda tills löken är mjuk och såsen simmig. Smaka av med salt och peppar.

Järpar med löksky Lyxlagat

Servera denna klassiska och otrooooooligt goda middag med kokt potatis och rårörda lingon. Livskvalle vänner, livskvalle!! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar