Honungsstekt kyckling

Jojo, Marie önskade sig en gammal klassiker när hon fyllde år och det fick hon sannerligen. Detta var en av de första riktigt goda rätterna jag lagade upp efter att jag flyttat hemifrån. Har för mig att receptet är från en bok som hette Kyckling på fredag, men jag är absolut inte säker. Grymt bra recept är det hur som helst!

honungsstekt kyckling, lyxlagat, frederik zäll,

Honungsstekt kyckling med krämig potatis

4 portioner

4 kycklingbröstfiléer
1 dl mathonung
1 dl pressad citron
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk nymald rosépeppar
2 dl hönsbuljong
2 dl crème fraiche franska örter
700 g kokt potatis, delad i halvor
1 rödlök
1 knippe gräslök
Smör

Sätt ugnen på 175°C.

Koka ihop honung, citron och pepparsorterna i en liten kastrull. Låt reducera till lite mer än hälften.

Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn filéerna runt om så de blir riktigt gyllene och fina. Lägg filéerna i en ugnsform ochpensla dem med den starka pepparhonungen och ställ in formen i ugnen. Låt gå i cirka 15 minuter tills kycklingen är genomstekt. Pensla ytterligare några gånger under tiden.

Skala och skiva rödlöken. Koka upp buljong och crème fraiche. Vispa den skummig eller mixa med en stavmixer. Tillsätt rödlöken och klippt gräslök. Värm till sist potatishalvorna i den krämiga såsen.

skummig potatis, honungsstekt kyckling, frederik zäll, lyxlagat

Garnera med lite grönt och njut!

Må det väl smaka vänner! Skulle det vara så att någon där ute är sugen på att komma på mitt julbord på Gastro Academy i Täby så kan ni läsa mer och boka biljetter här. Hoppas vi ses!

Du kanske också gillar

  1. Maria

    Det är ju så gott med mycket sås. Låter som ett bra fredagsförslag. 🙂

  2. Maria

    Tack för ett mycket gott recept! 🙂 Det blev bättre än jag hoppats!

  3. lyxlagat

    Glädje! Kul att du diggade! 🙂
    //Frederik

  4. Rosita Norén

    Jag har köpt din bok lergrytor och långkok som jag också hade stora förväntningar på. Det blev en besvikelse då du hade så många recept där alkohol ingick, konjak, vin, sherry mm. För mig som inte använder mig av dessa drycker, än mindre har dem i skåpet blir det svårt. Jag går inte ut och köper en flaska konjak för att jag ska ha ett glas i ett recept. Du kommenterar att resten blir till kocken, men är det något att uppmuntra med tanke på alla dessa människor som har sådana här problem?
    – särskilt nu i juletid. Jag köpte din bok av en jultidningsförsäljaRE.
    rOSITA 2BNS

  5. lyxlagat

    Hej Rosita,

    Trist att höra att du blev besviken. Dock så är det så att jag skriver böcker om kulinaritet, både mat och dryck. Den boken du köpt är min sjunde tror jag minsann och alla mina böcker har fokus på livsnjutning i köket och för mig så är en finfin cognac livsnjutning och inget annat.

    I matlagning så är det som du säkerligen vet mycket vanligt att använda sig av alkoholhaltiga drycker, men det är inget måste. Det går så klart att byta ut ingredienser i mina recept. För att citera en annan kokbok – ”Det är en kokbok, inte en lagbok.” Kanske kan vin bytas mot alkoholfritt vin till exempel. Cognac skulle jag föreslå att du byter ut mot hälften äppelcivdevinäger & hälften äppeljuice. Testa så kommer du säkerligen få fram kanonfin mat.

    Mvh Frederik