Grymt god musselsoppa

Hej vänner,

Tack för alla kommentarer på mitt inlägg angående hamburgare och boken Flippin’ Burgers. Fortsätt gärna kommentera så väljer jag en vinnare på onsdag.

Idag står tydligen vabbande på schemat, men jag tänkte ändå att jag skulle tipsa er om min grymt goda musselsoppa. Se nedan för stor matglädje. Kika dessutom in på Norsk Fisk Facebook för fler av mina goda havsrätter. 🙂

Musselsoppa lyxlagat

GRYMT GOD MUSSELSOPPA
med knaperstekt bacon

4 lätta portioner

1 nät Norska blåmusslor á 1 kg
4 schalottenlökar
4 klyftor vitlök
4 kvistar bladpersilja
3 dl grädde
3 dl vitt vin
1 msk sherryvinäger
Olivolja
Havssalt & svartpeppar
125 g bacon i tärningar

Skölj, skrapa och borsta musslorna i kallt vatten. Knacka på de musslor som är öppna, stänger de sig inte så kassera dem.

Finhacka skalad schalottenlök & vitlök. Hetta upp lite olivolja i en stor kastrull och fräs all lök tillsammans med fint hackad persilja utan att något tar färg. Vänd ner musslorna efter 2 minuter och vänd runt med en träslev. Slå på vinet låt stormkoka under lock i 4 – 5 minuter tills musslorna öppnat sig.

Lyft ur alla musslorna och lägg åt sidan. Låt spadet koka vidare tillsammans med grädden och vinägern. Smaka av med salt & svartpeppar. Låt sjuda i några minuter tills smakerna sätter sig enligt kockens önskemål.

Vill man så kan man så klart ta ur musslorna och slänga skalen, men jag föredrar att servera soppan med musslorna i sina skal.

Knaperstek bacontärningarna och låt rinna av på hushållspapper.

Mixa soppan med en stavmixer tills den är slät och fluffig.

Lägg upp musslor i portionsskålar, strö över bacontärningar och fördela den rykande heta soppan över läckerheterna. Servera med nybakat bröd och smör.

Smaklig spis vänner!

Du kanske också gillar