Grillade havskräftor med forellromsås

Ja, då var det alltså dags att presentera mitt recept på kräftor som matchats med Robertson Chardonnay. Temat för denna månad var kräftor och jag valde havskräftorna. Vad de andra bloggarna lagade upp kan ni läsa mer om via bannern längst ned i detta inlägg, där kan ni även läsa om hur ni lämnar ert bidrag och då är med och tävlar om en Kitchen Aid. Glädjeliv helt enkelt! 🙂

robertson, havskräftor, lyxlagat, frederik zäll, robertsonloves, romsås, forellrom

GRILLADE HAVSKRÄFTOR MED FORELLROMSÅS

4 portioner

8 havskräftor, nykokta
5 msk osaltat smör
2 finhackade schalottenlökar
2 dl Robertson Chardonnay
1,5 dl grädde
2 msk cognac
2 msk forellrom
1 nypa cayennepeppar
2 kvistar bladpersilja
1 citron
Blandad sallad
1 fänkålshuvud
körsbärstomater
Olivolja
Ljust lantbröd
Havssalt & nymald svartpeppar

Tänd era briketter och låt dem brinna sig glödande grå.

Gör under tiden såsen. Finhacka schalottenlökarna och fräs dem mjuka tillsammans med 3 msk av det osaltade smöret. Använd en liten såskastrull. När löken mjuknat och blivit genomskinlig, höj värmen och slå på vinet. Låt koka i fem minuter. Tillsätt cognac och grädde och koka vidare i ytterligare cirka 15 minuter. Såsen ska reducera och tjockna något. Vänd till sist ned forellrommen och finfint hackade persiljeblad. Smaka av med salt, peppar, cayennepeppar och citron. Håll varm, rör då och då.

Skiva fänkålshuvudet, spara lite av dillen till garnityr. Blanda med lite olivolja, salt & svartpeppar. Pensla havskräftorna med det sparade smöret och grilla dem sedan på direkt värme över briketterna i cirka 2 minuter per sida, med skalen på.  Grilla samtidigt fänkålen på ett grillnät.

Lägg upp kräftorna på ett fat, dela dem på längden i två halvor, pressa över rikligt med citron och strö över en liten nypa havssalt och svartpeppar.

Servera havskräftorna med romsåsen, grillad fänkål, tomater, sallad och ett gott ljust lantbröd.

Ps. Att använda sig av samma vin i matlagningen som i gästernas glas är ett riktigt bra sätt att få smakerna att agera ihop som en helhet. Gäller både vita och röda viner. Testa själva ska ni se! 🙂

//Frederik

robertson loves sweden

Du kanske också gillar