Glass i stora lass

Hej på er glada läsare av livets goda i bloggfrom. Haha! 🙂 Jag har för inte så länge sedan införskaffat en glassmaskin, eller rättare sagt min älskade hustru gav mig en i födelsedagspresent. Den går varmare och varmare här hemma desto mer tid jag får över från lergrytor och långkok. Att göra glass behöver inte alls vara svårt, men man kan strula till det om man vill och det vill ju jag allt som oftast, hehe… Jag tänkte börja en liten serie med glassrecept här på bloggen för att dela med mig av det jag lär mig under tiden jag leker och latjar med nya recept och idéer. Idag kommer något av ett grundrecept som sedan mycket enkelt kan vässas till åt vilket håll man än önskar. Låt mig presentera den klassiska, äkta vaniljglassen:

Vaniljglass

170g strösocker
3, 75 dl mjölk
3,75 dl vispgrädde
7 äggulor
1 vaniljstång

TIPS 1, glassmaskin eller ej :
Mina glassrecept är anpassade efter att man har en enkel glassmaskin hemma. Har man inte det så kan man med ganska bra resultat lägga den färdiga smeten i en bunke i frysen för att sedan vispa upp den med gaffel varje kvart tills smeten fått en fin, iskall, smetig konsistens. Iskristallerna är ”the bad guys” som måste vispas sönder. Var 15:e minut i några timmar behövs ditt vispande då.

TIPS 2, planering & förberedelser :
Det kräver inte mycket arbetstid, men planeringen är A & O. Både den färdiga smeten och själva behållaren i glassmaskinen behöver cirka 12 timmar i kyl respektive frys innan de träffas för första gången. Därefter fryses den färdiga glassen in och tas fram några minuter före servering…

SÅ HÄR GÖR MAN :
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken och grädden tillsammans med vaniljstången och fröna. Låt sjuda i två-tre minuter och låt sedan svalna något. Vispa äggulorna tillsammans med sockret till en ljus, fluffig smet, gärna 8-10 minuter i maskin. Sila vaniljgrädden och häll sedan ner två matskedar i den vispade äggsmeten. Blanda väl och häll sedan över äggsmeten i kastrullen med vaniljgrädden. Vänd runt och låt sedan svalna i kylskåp i minst 12 timmar. Kör därefter smeten i en glassmaskin i 30 minuter och frys sedan in. Ta fram smeten 15 minuter före servering. En god chokladsås eller en varm hallonkompott och festen är ett faktum!

Detta blir en läcker hemmagjord vaniljglass till lördagsdessert alltså! 🙂

Ses på bokbloggen där vi kikar lite på nya öl som släpps idag…

//Frederik

Du kanske också gillar

 1. Nebraska Stable

  Får jag skryta med min äppelsorbet med äppelsalsa? Något att testa i glassmaskinen.

  Sorbet

  ½ dl socker
  1 dl vatten
  3 dl Tropicana äppeljuice
  1 citron,saften av
  2 msk calvados
  1 nypa vaniljpulver
  1 droppe grön karamellfärg

  1. Koka upp vattnet med sockret så att det löser upp sig till en lag. Tillsätt övriga ingredienser.Låt svalna och häll över i en skål. Ställ in i frysen. Se till att rör om sorben ett par gånger under infrysningen. Servera med äppelsalsan.

  Äppelsalsa

  2 granny smith äpplen,fint tärnade
  ½ dl socker
  1 dl vatten
  2 msk calvados
  svartpeppar

  1. Koka upp en lag på vatten,socker och calvados. Dra i ett par drag med svartpepparkvarnen. Låt svalna något, tillsätt äppeltärningarna och servera.

 2. AnnaG

  Toppen! Komplettera gärna m bra recept på maränger o annat för de överblivna äggvitorna.

 3. Galet god hasselnötsglass. | Lyxlagat

  […] Har ni aldrig gjort glass i maskin förut så kan ni klicka här för att få lite tips… […]

 4. lyxlagat

  Klart man får skryta. Låter sjukt gott! 🙂
  //Frederik