Fira nyåret med klass!

Hej på er vänner,

Här har ni en nyligen hemkommen herre som varit i Skellefteå över julen och det har varit kallt och snöigt vill jag lova. Trots det kalla och bitvis bitigt, vita vintervädret så har det varit en underbar jul med massor av god mat och goda presenter. Jag önskar mig nästan alltid viner eller drycker av något slag eftersom jag tycker det är en otroligt kul present att både ge och få. På bilden syns skörden och som ni ser så var det en magiskt fin skörd i år. 🙂

Här kommer några rykande heta vintips inför morgondagens nyårsfirande:

Sondraia 2007 (nr 98916) 279kr och ett riktigt fynd!

Mandrone di Lohsa 2007 (nr 94783) 249kr och även detta är en mycket prisvärd glädjespridare.

Jag, Marie och Elvis ska hem till min syster med familj för att fira i morgon. Det blir en dag i den overkligt goda matens- och dryckens tecken. Vi står för snacks och förrätt, varmrätten lagar vi tillsammans och efterrätten står systerfamiljen för. Hon är lika stort matfreak som jag själv så det kommer att bli mycket spännande. Dessutom har vi valt att göra så att vi ska göra en liten vinprovning under själva middagen för att se vilka viner som passar bäst till maten och också se hur våra olika smaklökar tycker och tänker jämfört med de andras. Grymt kul helt enkelt!

De snacks jag tänker bjuda på är krispiga chips a la Caribbean. 1 stor sötpotatis, 1 stor morot & 1 stor banan. 1 liter rapsolja och några nypor Jamaicansk Jerk-krydda. Hetta upp oljan i en teflonstekpanna. Oljan ska vara 160 grader varm. Hyvla sötpotatisen, moroten och bananen på en mandolin som gör riktigt, riktigt tunna skivor. Bananen är enkast att hyvlas rakt ner i den heta oljan. Frittera de tunna skivorna i några omgångar tills de är gyllenbruna. Lyft ur de med en hålslev och låt chipsen rinna av och stelna på hushållspapper. Strö över jerk-kryddan och smaka av. Glädje-snacks! 🙂

Förrätten kommer att bestå av en terrine gånger två. Den ena blir med pepparrotsost, kallrökt lax och sparris. Den andra blir med avokado, blodgrape, räkor och forellrom. Själva receptet återkommer jag med eftersom det inte är riktigt skapat än.

Vår gemensamma varmrätt blir chilibakad potatis (Tom Sjöstedts recept) och grapeglaserat ankbröst- Vid sidan av serveras en marinerad morots- och rödlökssallad.

Till dessert vet jag faktiskt inte eftersom min käre syster står för den.

Hoppas ni njuter rejält av firandet med mycket god mat och väldigt god dryck. Ta det lugnt, håll er borta från raketer och ta hand om er! GOTT NYTT ÅR!

P.S. På begäran så länkar jag här till en nyårsmeny jag serverade ett tidigare år. Hela menyn är sagolikt god, dock tycker jag att bilderna och uppläggningen inte riktigt visar exakt den lyx och kvalitet som smaken. Prova gärna, detta är magiskt gott! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Namn

    mmm…härliga vintips, jag är dålig på vin men övar 😉
    Kika gärna in till mig, jag har gjort marshmallowglass!!

    http://www.ovanligtgott.se