Delfinal 2 – TapasSM
Hej hej vänner,
Nu har delfinal 2 avklarats och det är som vanligt en fröjd att få testa era olika mer eller mindre tokiga/geniala/galna/finfina recept. Hahah! 🙂 Ovan ser vi det som jag kallar för bidrag nummer ett. Följande text fick jag att jobba med och resultatet ser ni alltså på den övre bilden…
EL ”REN” MACHIO
Recept:
650 g Renkött
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk rapsolja
3 msk tomatpuré
3 Röda thai chilli
Lite salt
2 dl rött Ramón Bilbao
3 dl köttbuljong
2 dl svarta bönor, kokta
salt och malen svartpeppar
Avokadoyoghurt:
2 avokador
3 msk matlagningsyoghurt
3 vitlöksklyfta, riven
saft av 1 lime
grön tabasco
salt
2 vetetortilla, finstrimlad
Skär köttet i sju lika stora bitar. Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt tomatpuré och hackad chili. Lägg köttet på löken. Salta, häll på vin och buljong. Sjud under lock tills köttet är mört, cirka 1 timme. Späd eventuellt med lite vatten under tillagningen.
Lyft upp köttet och plocka det i mindre bitar. Värm lökröran igen och krydda med salt och peppar. Vänd ned bönor och kött och låt allt bli genomvarmt.
Avokadoyoghurt: Dela avokadorna, gröp ut innanmätet och mosa. Rör ner yoghurt. Tillsätt vitlök och limesaft. Krydda med tabasco och salt. Servera med mjuk tortilla.
FREDERIKS ORD:
Jag tycker att detta recept var ett mycket trevligt recept, dock klingar det inte riktigt Tapas i mina öron. Kanske är jag lite för konservativ i min bild av tapas, men det här känns mer som en nordsvensk korsning av försvenskad taco & en utsökt amerikansk chili. Nåväl, det är ju inte min trångsynthet som skall avgöra utan smakerna i maten och även hur de matchar Ramón Bilbao och där satt den… Supergott, bra sting, mysigt att tillaga, avokadoyoghurten smakade perfekt till köttets hetta. Vinet som fanns i glaset fanns ju även i ingredienslistan och det är väl ett ypperligt vis att få mat och vin att gå hand i hand. Suveränt kort sagt!
—
NUDELRÄKOR MED SALMOREJO
Recept:
Koka äggnudlar enligt anvisningen på förpackningen. Trä stora råa räkor på ett grillspett av trä. Vira in räkan i de kokta nudlarna och fritera i rapsolja. Servera dessa ”Nudelräkor” till ett litet glas med Salmorejo. Doppa och njut!
Recept på Salmorejo:
4 tomater
1 vitlöksklyfta
gårdagens bröd (vitt)
En god olivolja
sherryvinäger
salt
Dela tomaterna i bitar. Tillsätt vitlök. Blötlägg brödet och lägg i tillsammans med tomaterna. Häll i en skvätt Sherryvinäger och saltMixa i ett par minuter och tillsätt oljan under tiden i en tunnstråle.
FREDERIKS ORD:
Cool idé och helt klart en kul rätt att både tillaga och ställa fram på bordet. Såsen kommer jag garanterat att göra fler gånger, dock så önskar jag mer hetta så några rejäla stänk Tabasco skulle jag nog valt att tillsätta. Smaken i räkor och äggnudlar är inte så stor, därför tror jag såsen kunde hettats upp. Helheten på maten är ändå riktigt cool och välsmakande. Tomaternas sötma i såsen sitter absolut bra ihop med vinets fruktiga toner och det hela blir riktigt bra!
—
TAPAS PÅ KALVLEVER MED OREGANO, CITRON & CHILI
Recept:
200 gr kalvlever
½ citron
1 msk oregano
1 tsk chiliflingor
Flingsalt
Smör och kallpressad olivolja till stekninG
Skär levern i centimeterstora tärningar. Lägg i en bunke och pressa över citronsaften. Krydda med chili, oregano och rejält med flingsalt. Täck med plast och ställ in i kylen ett dygn.
Häll upp i durkslag och låt all vätska rinna av. Hetta under tiden upp ett par matskedar smör och en skvätt olivolja i en stekpanna. Bryn leverbitarna så de får fin färg runtom. stek bara ett par minuter, de smakar bäst om de fortfarande är lite rosa inuti. Strö lite extra flingsalt och chiliflingor över.
FREDERIKS ORD:
Jag satsade helhjärtat på denna rätt och tänkte att nu, om någonsin, så kommer levern till sin rätt och jag kommer att digga. Chilin, oreganon och citronen är givetvis perfekta smaksättare tillsammans med flingsaltet, men… Den karakteristiska smaken av lever slår bort den goda kryddningen och fungerar helt enkelt inte i min smakvärld. Tyvärr…
Juryn består av fyra glada människor och jag vet inte hur de andra tycker och tänker, men när vi lämnat in våra privata resultat så kommer arrangören återkoppla till oss nu i början på veckan. Då får vi se vilken tapas som blir vinnare i delfinal nummer två. Spänning och glädje!! 🙂
Vill ni delta i tävlingen och finna magiskt fint pris? Klicka på bannern nedan så får ni all info!
//Frederik
Blogged.se – Sök efter bloggar» Blog Archive » Delfinal 2 – TapasSM
[…] Lyxlagat […]
Vinnare delfinal 2 | Lyxlagat
[…] lämnat in sina poäng blev El ”Ren” Machio. Riktigt värdig vinnare tycker jag. Kika in det förra inlägget för receptet. Gläm inte att bomba in fler recept om ni vill vinna en fantastisk resa till Spanien. Klicka bara […]