Coq Au Vin Lergryta

Hej hej vänner,

En isande kall, men ack så vacker tisdag rullar förbi. Jag håller på att röka Beef Jerky ute i vinterkylan. Grymt spännande. Dock är det många timmar kvar innan jag får se om jag lyckats skapa något bra eller ej, haha!

Tänkte att jag skulle tipsa er om något av det godaste som finns så här års. Damma av den kära lergrytan och kör igång! Glädje väntar! För mer recept i grytan, kika in min bok Lergrytor, Stekar & Långkok. 🙂

coq au vin tillbehör

Coq au vin

4 portioner

1 ungtupp (eller en stor kyckling ca 1,2-1,5 kg)
1 flaska Côtes-du-Rhône
200 g rökt sidfläsk
200 g färska kantareller
10 steklökar
2 morötter
2 msk tomatpuré
10 kvistar färsk timjan
5 kvistar bladpersilja
3 lagerblad
10 vitpepparkorn
3 solovitlökar
Muscovadosocker
Rödvinsvinäger
Salt & nymald svartpeppar

Blötlägg grytan i 30 minuter och njut det underbara vinet.

Skär fläsket i tärningar och bryn det i en torr stekpanna. Låt dem rinna av och lägg dem sedan åt sidan.

Stycka kycklingen stora bitar. Salta, peppra och bryn den i stekfettet. Lägg kycklingbitarna i grytan.

Bind ihop 4 kvistar bladpersilja, lagerblad och timjan till en fin bukett och tryck ner mellan kycklingbitarna.

Hacka vitlökarna grovt och strö över kycklingen. Rör ut tomatpurén i 1 msk rödvinsvinäger och häll i grytan tillsammans med rödvinet.

coq au vin

Lägg ner hela vitpepparkorn och lägg på locket. Ställ grytan i ugnen och sätt den på 200°C. Grytan skall nu stå i ca 1 timme och 30 minuter.

Lyft ur kycklingen, sila såsen och koka upp den i en kastrull. Låt reducera något. Smaka av med vinäger, salt, peppar och en nypa muscovadosocker.

Skala och skär under tiden morötterna i stavar. Skala även de små steklökarna. Tvätta och ansa kantarellerna och stek allt tillsammans i en rejäl klick smör. Vänd till sist ner det stekta fläsket och ta stekpannan från värmen.

Lägg tillbaka kycklingen i grytan, strö över svampen, löken, morötterna och stekfläsket. Häll såsen över kycklingen, strö över lite finhackad persilja och servera med ett gott bröd.

Mycket godare än så här blir det knappast kära vänner.

Du kanske också gillar

  1. Anna

    Har du provat att laga mat i en slow cooker?