Bloggar, Elvis & Carbonara

elvis

Javisst, javisst! Inom en snar framtid (läs idag! 🙂 ) kommer jag att starta upp min andra blogg. Den bloggen kommer att komplettera denna på ett alldeles perfekt sätt. Jag kommer nämligen att blogga om livets goda i bokform, dvs böcker om Cognac, Choklad, Whisky, Matlagning, Godis… You name it.

Den finns på adressen http://blogg.grenadine.se/ och kommer att kunna läsas från och med detta nu. Uppdateringar kommer att ske i samband med uppdateringarna här på AlltOmMat.se. Är denna blogg uppdaterad så är säkerligen även Grenadinebloggen det. Kika gärna in ofta och ofta igen för att läsa tips på helgens drinkar, bryggerier värda att se, engelska pubar och chokladsorter och en hel del prosa kring dessa ljuvliga ämnen.

För att kunna vara en trovärdig bloggare inom dessa ämnen kräver jag en hel del kunskap av mig själv så i helgen satte jag mig med Elvis i famnen och läste om pilsner. En del tester gjordes givetvis också. 🙂

Efter allt läsande och funderande är det gott med mat. En enkel men underbar måtlid är ju Carbonara. Jag älskar den knapriga sältan från sidfläsket i kombination med den söta äggulan och den kraftfulla parmesanosten. Laga, lyxa & njut!

dsc_0011

Pasta Carbonara

4 portioner

Färsk pasta till hela gänget
150 g rökt sidfläsk
4 msk grädde
4 ägg
1 klyfta vitlök
Parmesan
Salt & nymalen svartpeppar
I kockens glas: Chianti del Barone Ricasoli 2007 (nr 74293)
I kockens öra: Nancy & Lee – I’ve Been Down So Long

Radarparet nummer ett, Nancy & Lee… Coolt! Det har nyligen kommit ut en skiva som heter Nancy & Lee Again med digitalt restaurerade ljudspår. Det låter fantastiskt och är ett måste i skivsamlingen (eller mp3 samlingen).

Ljuvligt vin, inga andra ord passar. Ljuvligt!

Skär fläsket i små tärningar och stek det på hög värme i en torr panna tillsammans med en lätt krossad vitlöksklyfta. Fettet ska smälta ner lite och bitarna ska bli knapriga och goda.

Koka upp välsaltat vatten till pastan. Koka pastan i endast en minut eller två. Slå av vattnet och häll tillbaka pastan i kastrullen.

Vänd ner fläsket utan vitlöksklyftan i pastan, ringla över grädden och peppra rejält.

Fördela i fyra djupa tallrikar och riv över rikligt med parmesan. Kläck äggen och lägg en äggula på toppen av varje portion. Peppra lite till du. Det ska vara hett! 🙂

Njut för tusan, njut!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Ingrid

    Härligt att du kommer att ha en blogg till men hur ska jag komma ihåg o hinna med…..Det blir ett ”schåååå”:) Det känns iaf jättebra o jag kommer att försöka komma ihåg att gå in till andra bloggen också. Det här med bla choklad o whisky låter ju så härligt:)Hoppas du hinner med iaf och tack för ett toppenrecept idag igen. Kram från norr med önskan om en trevlig vecka!

  2. Ellinor

    Så söt han är lille Elvis!

    Apropå stark Carbonara åt jag en gång en där de under pastan och fläsket smygit in en chilifrukt (!) som man (jag) omedvetet tog bitar ur och tyckte att maten blev allt starkare ju mer jag åt…

  3. Jessica B

    Hej!

    Jättemysiga kokböcker. Måste nog ge min mamma dem i julklapp eller helt enkelt köpa nya till mig själv :p

    Nu är det så att jag inte äger någon lergryta. Vad rekommenderar du för lergryta? Har kikat runt lite på nätet och har sett att Clas Ohlsson har en för 199 kr och sen har jag hittat en från Römertopf för 398 kr. Ska man vara snål eller spelar det ingen roll??

    /Jessica

  4. frederik

    Hej Jessica,
    Tack för komplimangen! Klart mamma ska ha böcker i julklapp! 🙂
    I början av Lergryteboken finns tips och trix om vilken sklags gryta man ska köpa. Römertopf är glaserade på insidan vilket gör att den tar håller sig lite bättre och att den är ngt lättare att diska. Även de billigare (icke glaserade) fungerar dock. Jag har flera olika och alla har fungerat bra hittills.
    //Frederik