Blåbärsglass med basilika & maräng

Blåbärsglass

Vi hade ju bjudning här på skutan för inte så länge sedan. Då lagade jag till en riktigt bra trerätters och som vanligt hade vi sjukt kul ombord tillsammans med våra goda vänner.

Till dessert denna dag så gjorde jag mammas blåbärsglass med basilika och maränger. Det finns bara ett problem med denna dessert. Den ska få vila i rumstemperatur gärna i 20 minuter innan man börjar äta, men jag tycker den är så god så min del är oftast slut efter bara 10 minuter… 😀

Denna dessert finns med i min kokbok Lyxlagat Hemma. Klicka er gärna in på Grenadinebloggen. Idag har författaren Peter M Eronson skrivit en krönika om svenskt på krogen. Missa ej.

Blåbärsglass med basilika & maräng

4 portioner

3,5 dl vispgrädde
2 msk florsocker
1 äggula
5 dl blåbär
14 blad färsk basilika
30g maränger
I kockens glas: Explorer Lingon Blåbär (152)
I kockens öra: Ron Block – Faraway Land

Slå upp 2 cl blåbärssprit och 4 cl fruktsoda i ett glas med krossad is och mynta. Godis!

Som musikaliskt sällskap, lyssna på den vackra låten Faraway Land av och med Ron Block som förövrigt spelar i bandet Union Station som brukar ackompanjera Alison Krauss och även Dolly Parton.

Vispa grädden hårt. Tillsätt 4 dl blåbär, äggula och socker och vispa för hand i några minuter. Strimla tio basilikablad fint och vänd ner i smeten.

Ta fram fyra portionsformar och fördela hälften av glassmeten i formarna. Krossa marängerna och strö över formarna. Häll på den resterande glassmeten. Täck formarna med plastfolie och ställ i frysen i minst 3 timmar.
Ta fram glassen minst 15 minuter före servering och garnera lite strimlad basilika och en maräng.

Smaklig sötsak mina vänner!

Obs, när jag gjorde denna dessert nu senast så valde jag att göra den i en stor form, det gick alldeles utmärkt det också. 🙂

Nu drar vi till Skellefteå och kommer åter på måndag eftermiddag. Ta hand om er så länge!

//Frederik

Du kanske också gillar