Bästa Rostbiffen

rostbiff frederik zäll lyxlagat

Hej vänner,

Jag har lagt märke till att många gör rostbiff och låter den svalna efter tillagning innan den serveras. Men hej, ni glömmer ju hemligheten till att få den saftigaste och mest välsmakande rostbiffen. EFTERMARINAD!!! Här kommer min version;

Sätt ugnen på 100°C. Putsa rostbiffen väl. Krydda med salt och peppar runt om och bryn i smör till fin färg.

Sätt en stektermometer i köttets tjockaste del och baka av till en innertemperatur på 59°C. Det tar runt 2 timmer, givetvis beroende på köttets storlek och form.

Vispa ihop 1 dl olivolja med 3 msk rödvinsvinäger, en rejäl nypa salt, svartpeppar, 5 krossade klyftor vitlök och gärna lite av era favoritkryddor. Ibland går jag mot lite asiatiskt håll och använder kaffir limeblad eller sönderbankat citrongräs. Senast sökte jag svenska smaker och gick för en riktigt stor näve grovt skuren gräslök.

Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Förslut först den inre påsen, därefter den yttre, på så vis är ni safe mot läckage. Låt marinera i kylskåp i två dygn. Vänd köttet då och då.

Servera sedan i tunna skivor på det sätt ni gillar allra bäst. Med kall potatissallad, på toast, med rostad lök eller vad ni nu än vill! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Lena

    Funkar det att skiva tunt och sedan frysa in? Jag har singelhushåll och det vore toppen att ha god rostbiff att ta fram då och då och slippa en massa konstiga tillsatser i den färdigköpta.

  2. lyxlagat

    Tja Lena,
    Dela rostbiffen i ”portionsstorlekar” och lägg i separata påsar. Fördela marinaden i de olika påsarna och frys in. Tina sedan en ”portion” i taget långsamt, dvs i kylskåp över natten typ. Det tror jag fungerar utmärkt. Har inte provat, men så skulle jag testa om jag var du. 🙂
    Lycka till, hojta gärna och meddela hur det blev!
    Med vänlig hälsning, Frederik