Årets Sill & Sill i Dill
Årets sill 2012 som jag (mycket stolt) själv varit med och valt ut bär smaken av tranbär & citrontimjan. Helt otroligt god och rekommenderas varmt om ni inte redan testat den. Vill ni läsa mer om när vi i juryn valde ut just denna sill till årets bästa så läs mer i inlägget ”Årets Sill 2012”.
Årets sill, av mina egna varianter, är absolut Sill i dill. Vet inte hur många lass jag har fått göra i år, men många har det sannerligen blivit, haha! 🙂 Här kommer återigen detta finfina recept på en underbar sill med mycket smak av syrlig ättika, socker och framförallt dill. Glädje!
Receptet är ur min bok Lyxlagat Sommarmat & Snaps. Kika gärna in boken, den är jättefin!
Sill i dill
1 burk inläggningssill
1 rejält knippe färsk dill
0,75 dl 12% ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
20 vitpepparkorn
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk dillfrön
I kockens glas: Carnegie Porter 2009 (nr 1497) – Sverige
I kockens öra: The Beatles – She came in through the bathroom window
Glädje porter att lugnt smutta på under kökstiden tillsammans med Beatlarna. Detta är en av mina favoritlåtar när det gäller just The Beatles måste jag säga. Grymt bra helt enkelt!
Koka upp lagen som alltså består av en näst intill vanlig 1-2-3 lag. Delarna har jag varierat en aning för att framhäva syran ytterligare en aning. Hoppas ni gillar det. Annars kan ni givetvis använda er av den klassiska inläggningslagen.
Denna gång tänkte jag att vi skulle koka lagen tillsammans med fänkålsfrön, dillfrön och vitpepparkorn. Det borde väl bli bra eller vad tror ni? Jag har ju så klart testat och kan meddela att det blir alldeles ypperligt bra!
Låt lagen koka upp, rör runt så att sockret löses upp och låt den därefter svalna.
Skölj sillarna, torka dem lätt och skär dem i munsbitar.
Dill ”gråter” om man hackar den, dvs den blir blöt. Därför ska den istället skäras finfint. Gör det nu vettja.
Varva sill och dill i en glasburk. Häll på den kalla lagen och täck med lock. Låt dra i kylskåp i två dygn innan servering. Dillglädje!