Grillad lax, pesto & pasta

God tisdag kära läsare och vänner,

Här hemma planeras det för fullt inför Elvis 2-års kalas som går av stapeln inom inte allt för länge. Tänk vad tiden går fort. Han är ju nästan nyfödd… 🙂 Mellan kalasplanerande och vabbande har det så klart också lagats mat. Solen gassar värmande på oss och grillarna får jobba på högvarv. En glädjande grillad lax, plockad ur min bok Lyxlagat på grillen är en given vinnare. Testa gärna!

Lägg 4 laxfiléer bredvid varandra på ett fat. Salta och peppra. Ringla över olivolja, zesta och pressa över en vältvättad citron.

Fixa under tiden till en pesto;

Pesto
35 g rostade pinjenötter
1 rejäl bunt färsk basilika
1 vitlöksklyfta
75 g riven parmesan
1,5 dl olivolja
Citron
Olivolja
Salt & svartpeppar

Gör er pesto genom att mixa rostade pinjenötter, basilika, vitlök, parmesan, olja, salt och peppar till en fin smet. Smaka av med lite citron. Låt stå i rumstemperatur tills servering.

Tänd grillen och låt den blir riktigt het. Kolen ska dra tills den är grå och askig. Har ni termometer på grillen så är det bra. Jag brukar låta min gå upp till cirka 200°C.

Grilla laxfiléerna till perfektion. Låt de inte gå torra utan grilla på dem på direkt värme och till vacker färg och lägg dem sedan att gå klart på indirekt värme.

Koka lite färskpasta i välsaltat vatten i två minuter. Häll av vattnet och vänd ner lite tomater i pastan tillsammans med peppar och olivolja. Lägg upp direkt på portionsfat, en grillad laxfilé ovanpå och toppa med en klick pesto. Pressa över lite citron och njut av livet.

Löjligt gott tyckte hela familjen! 🙂

Må väl, vi hörs i morgon igen!

//Frederik

Du kanske också gillar