Skeppslapskojs med grönkålssalsa
Hej vänner,
Då har vi alltså förberett oss (igår) genom att göra rödbetstartaren från Claus Meyers påhittiga matfauna. Idag fortsätter jag med resten av rätten. Det är en del olika steg så jag delar upp dem…
Skeppslapskojs på griskind
4 port
Kinden
700 g Griskind
5 lagerblad
20 Svartpepparkorn
100 g salt
Pusta kinderna fria från senor och dela dem på mitten. Krossa lagerbladen och blanda med peppar och salt. Vänd kinderna i slatblandningen och låt dem dra i kylskåpet i minst 6 timmar.
Lapskojsen
600 g vinterpotatis
200 g lök
4 lagerblad
10 Svartpepparkorn
80 g smör
Salt
Gasbinda
Lägg kinderna i en stor gryta och täck precis med kallt vatten. Koka upp och häll sedan av vattnet. Täck kinderna på nytt med kallt vatten. Lägg lagerblad och peppar i ett knyte av till exempel gasbinda. Koka kinderna tillsammans med knytet under lock i cirka 30 minuter.
Skala potatisen och löken och dela dem i 8 bitar vardera. Tillsätt potatisen i grytan och därefter löken. Låt koka under lock på medelvärme i cirka 20 minuter tills potatisen är helt klar.
Häll av 6 dl av vattnet i en separat skål och mosa lapskojsen sedan grovt. Anpassa konsistensen på moset med det avhällda vattnet. Smaka av med salt och peppar.
Krispigt rågbröd
50 g rågbröd
Skär rågbrödet i 1 mm tunna skivor. Baka dem i 120°C i 20-25 minuter tills de är lätt gyllenbruna.
Grönkålssalsa
(Kolla, jag fick en underbar Mikkeller Julöl som jag prisade för bara några dagar sedan här på bloggen… 🙂 )
4-6 grönkålsstjälkar
1 liten morot
1/2 belle de boskoop äpple
2 msk äppelcidervinäger
2 msk rapsolja
Riv bort bladen från stjälkarna. Skölj och skaka av dem väl. Skala moroten och äpple och hacka dem grovt. Kör alla ingredienser i en matberedare och blanda till en grov salsa. Smaka av med salt.
(Jag hade inget mixer utan finhackade allt. Det fungerade också finfint!)
Rödbetstartar
Vid servering
Servera lapskojsen var med rågbröd, grönkålssalsa och rödbetstartar vid sidan av.
GLÄDJE; GLÄDJE! Overkligt gott kan jag meddela! 🙂
Vi ses på bokbloggen för lite chokladsnack!
//Frederik
Matfoto i inlägget: Susanne Hallman
Martina
Griskind! Det låter spännande det……eller inte 😉