Julkorv med senapsstuvad grönkål

På matmässan i år så inhandlades en påse med 1 kg charkuterier för 100 kronor. I påsen fanns bland annat än julkorv och jag måste erkänna att jag inte ätit det sedan jag flyttade hemifrån och jag är inte ens säker på om jag åt det hemma i trygga vrån då heller…

Jag kikade runt en del på olika tips och trix för hur man godast tillagar denna korv och vilka tillbehör som passar bäst. Jag gjorde enligt följande och det blev faktiskt grymt gott vänner. Testa gärna!

Julkorv med senapsstuvad grönkål & potatismos

2 port

Korv
1 julkorv á 250 g
1 gul lök
5 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
2 lagerblad
Stuvad grönkål
1 Grönkålsstånd på cirka 300 gram
3 schalottenlökar
4 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1,5 dl crème fraiche
Grov senap
Potatismos
400 g mjölig potatis
1 dl matlagningsgrädde 15%
3 msk riven västerbottensost
Riven muskot
Salt och peppar
I kockens glas: Jämtlands Julöl  (nr 11382)
I kockens öra: Chris Rea – Driving home for Christmas

Mycket bra och relativt ”simpel” julöl. Den smakar som den ska utan att chockera. Lagom söt och besk. Fin balans, men saknaden av något spännande som griper tag gör att den ändå inte når upp till toppen av listan som kommer inom kort. Fin låt också. Jag tokdiggar julen om ni inte redan förstått det! 😉

Korven: Sjud korven på svag, svag värme i cirka 40 minuter tillsammans med skalad klyftad lök, pepparkorn och lagerbladen. Korven får absolut inte koka. Blir vattnet lite för varmt så slå på några droppar kallt vatten så att det återgår till sjudande bums.

Potatismoset: Skala och koka potatisarna klara. Slå av vattnet från de mjuka potatisarna och låt dem ånga av under lock några minuter. Pressa dem sedan och tillsätt grädden och osten. Vänd runt och smaka av med salt, peppar och lite riven muskotnöt.

Grönkålen: Repa grönkålsstjälkarna och strimla kålen grovt. Koka upp 4 dl vatten med 1 buljongtärning och koka kålen i 20 minuter utan lock. Låt det mesta, men inte allt vatten koka in.

Finhacka schalottenlökarna och hetta sedan upp en klick smör i en stor stekpanna. Fräs löken först och slå sedan på kål och de sista dropparna grönsaksbuljong. Tillsätt även crème fraiche och smaka därefter av med grov senap, salt och peppar.

Servera korven i skivor tillsammans med en klick ostigt potatismos och senapssöt grönkål. En klick senap till är också gott! Ljuvlig julmat! 🙂

Nu är det bokbloggen som gäller!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Viktoria

    Provade receptet före jul!
    Fantastiskt gott, tyckte jag.
    Tack för det!