Öppen lasagne med grillad sparris
Kolla, kolla… Snygg måltid! Senaste numret av tidningen Allt om mat innehöll (som vanligt) ett helt gäng grymt bra recept. Visste ni att provköket på redaktionen provlagar varje rätt i tidningen en extra gång. Till och med de recept som finns vid reklam och annonser. Eloge till er duktiga kockar! 🙂
Denna vackra middag har faktiskt inte lagats av yours truly utan detta fick jag serverat på Italian Friday som min fru bjuder mig på varje fredag. Sjukligt gott kan jag lova. Testa själva!
Vill ni istället lära er om sushi och kanske köra en Japanese Friday så bläddrar jag denna vecka igenom boken för er. Klicka på Bokbloggen som idag skriver om hur man gör en Temaki och vilka ingredienser som passar bäst.
Öppen lasagne med grillad sparris
4 portioner
4 stora färska lasagneplattor
600 g grön sparris
Olivolja
Salt
Crème fraiche-Hollandaise :
1 dl Crème fraiche
2 äggulor
2 msk torrt vitt vin
1/2 tsk strösocker
1/2 salt
1 krm cayennepeppar
Garnering:
4 citronklyftor
Färsk basilika
Nymald svartpeppar
I kockens glas: Casal di Serra (nr 12419)
I kockens öra: Ennio Morricone – Once upon a time in the west
Börja med såsen. Vispa crème fraiche fast med en elvisp. Blanda äggulor, vin och socker i en kastrull. Värm upp den under kraftigt vispande tills ni får en luftig sås.
Ta kastrullen från värmen och vispa i crème fraichen. Smaka av med salt och cayennepeppar.
Bryt av den träiga nedersta biten på sparrisen. Blanchera den hastigt och spola sedan av den i kallt vatten.
Pensla sparrisen med olja och strö över salt. Gilla den vackert gyllene i en grillpanna eller på grillen där ute i den riktiga världen. 😉
Dela lasagneplattorna mitt itu. Lägg dem i lättsaltat kokande vatten och koka dem i 2 minuter. Låt dem rinna av.
Lägg en lasagneplatta vardera på 4 tallrikar. Fördela sparris och sås ovanpå och lägg över resterande lasagneplattor. Pressa över rikligt med citron, vrid några varv på svartpepparkvarnen, strö över lite basilikablad och servera sedan direkt.
Overklig glädje!
//Frederik
Peter Englund
Tjena Frederik,
Grattis till framgången med kokböckerna!
Såg i lokaltidningen att du och familjen har lämnat Djurgården för Svinninge – jag och familjen lämnade Zinkensdamm för Svinninge för 3 år sedan. Ångrar mig inte en sekund! Du är välkommen förbi om du vill få hemmaodlade tomater – har nördat till rejält och odlar 24 olika sorter (samt 6 sorters chili…) – har även plantor över om du vill odla lite själv. Tomaterna är inte mogna än, men om ett par veckor är de första färdiga att plockas.
Tror på en bra grill- och odlingssommar, ska få andra barnet snart och kommer vara ledig hela juli-augusti – tack försäkringskassan!
Vi kanske springer på varandra vid ”Jakobs” någon dag!
//Nicke eller Micke
frederik
Jamenhej,
Tackar, tackar! Kul med odling! Det kör vi också med, men än så länge är det renovering som gäller. Gissar att det kommer igång mer under nästa år… Hoppas allt är väl. Svinninge är ju rysligt fint må jag säga! 🙂 Må gott!
//Frederik