Fredagsmys med Fläskfilé & stiltonsås

Fläskfilé med stiltonsås

Ikväll är det fredag och inte vilken fredag som helst. Michael Jackson fyller 50 år. Jag har alltid varit ett väldigt stort fan av hans musik och är det än idag.
Kolla in Smooth Criminal live och fundera på koreografin vid ca 3min 50sek… Kanske något för kvällens svängom? 🙂

Har ni som jag en lugn och skön fredagskväll framför er så kanske jag kan föreslå att ni bjuder er kära på en mycket god middag. Återigen ett recept ur Mannerströms register.

Fläskfilé med stiltonsås och haricovert

4 portioner

1 Fläskfilé ca 400g
1 msk smör
1 schalottenlökar
75 g stilton (Blåmögelost)
1/2 dl rödvin
2 cl whiskey
1 msk kalvfond
1 dl vispgrädde
1 rödlök
200g haricovert
1/2 paket bacon
1 nybakat lantbröd
1 stor, mixad sallad

I kockens glas: Chunky Red – Ita (32402)
I kocken öra: Michael Jackson – Man in the mirror

Man in the mirror.. Vilken fantastiskt bra låt. Lyssna igenom den med ett glas rött i handen och njut. Vinet njuts bäst tempererat till ca 16-18°C.

Putsa fläskfilén. Salta och peppra runt om och bryn den runt om i smör. Låt gå totalt i ca 12 minuter. Vira in i folie och spara stekskyn i pannan.

Finhacka schalottenlök och blondera den i stekskyn. Dra ner värmen något och klicka i osten. Hittar ni inte Stilton så köp annan fin blåmögelost.

Låt osten smälta och slå sedan på vin, whiskey och kalvfond. Vispa ihop noga. Späd med grädden och låt sjuda i några minuter. Smaka sedan av och håll varm.

Blanchera haricovert hastigt och häll av i ett durkslag. Strimla bacon och finhacka rödlöken. Fräs bacon tills det blir knaprigt och lägg sen i löken i några minuter. Vänd ner haricovert i pannan och fräs allt i ca 2 minuter.

Skär fläskfilén i 3 cm stubbar och servera med baconfräst haricovert, stiltonsås, nybakat bröd och en mixad sallad med en god vinegrätt.

Glad fredag kära vänner!

/Frederik

Du kanske också gillar

  1. Sofia Zäll

    Hej kusinen! Härligt att läsa dina inspirerande texter här och också väldigt roligt att se en annan sida av dig!

    Ha en härlig helg, och hälsa familjen,
    Kram,
    Sofia

  2. frederik

    Nämen hej kusin! Kul att höra av dig!
    Allt väl med dig och er hoppas jag!
    Hälsa skall jag och jag hoppas du gör detsamma!

    /Frederik

  3. catrin

    Hej!
    Har för en enda gång följt ett recept ”slaviskt”,och med ett fantastiskt resultat!!! Kanske ska man inte vara så rädd för detta? Ja, här erkänner jag ju att jag gärna improviserar,på gott och ont…….
    Njuter,som alltid av era fantastiska recept.Och framförallt ert underbara ”gungande liv på D-gården!!!!!
    Ha de gott!
    Cartrin.(Stilton är väl lite pricken över i,eller?)

  4. frederik

    Hej Catrin,
    Tack för din mycket trevliga kommentar! Jag som du gillar inte heller att slaviskt följa recept, men det glädjer mig att du gjorde det med ett lyckat resultat!
    Har du läst Dykarbarens Kokbok? Ungefärligt citat från den; ”Detta är en kokbok, inte en lagbok…” 🙂

    Allt gott!
    //Frederik

  5. Therese

    Inte visste väl jag att du var en sådan mästare i köket, Frederik! Som ett stort fan av Allt om Mat hittade jag till min glädje dig här. Inspireras massor av din matlagning och dina middagsaccompanjemang iform av musik & dryk. Tack! När kan vi köpa boken och på vilket förlag?! (boknörds-Therese som idag är inköpare av böcker)

    Minns din Michael J-period när vi gick i skolan. 🙂 Det var visst en handske med i bilden..? Och en väldigt lång och gänglig Frederik.

    Sköt om dig!

    / Therese

  6. frederik

    Hej Therese!
    Kul att höra av dig och kul att inspirera!
    Handske… Jodå, det stämmer nog.. 🙂
    Så fort jag har all info om bokrelease så kommer det meddelas.

    Sköt om dig!
    //F

  7. Fläskfilé med stiltonsås enlig Leif Mannerström « Patrik

    […] ser att Allt-om-mat-bloggaren Frederik Zäll har bloggat receptet redan, men jag har ju gjort några små, mycket små justeringar, bestående i användningen av […]