Stekt abborre från Allt Om Mat
Titta vad det växer i våra odlingar på båten. Chili, Basilika, Timjan och mängder av annat gott. Tomaterna börjar komma igång också. Snart är det skördetid!
Idag fyller min syster år och vi ska dit på middag. Maten är alltid fantastisk och det är med stor glädje och hunger vi ser fram emot kvällen. Grattis syrran! 🙂
Detta recept fann jag i senaste numret av Allt Om Mat. Eta på redaktionen har bidragit med receptet som gav en otroligt härlig middag. Tack!
Ett glas vitt vin hjälper kocken att få ihop denna sommardoftande underbara fiskmiddag. En fruktig Chardonnay smakar perfekt! Penfolds Thomas Hyland (6023). Lite sommargung vill man gärna njuta av en vacker lördag som denna. Inte bara gunget i båten utan även i högtalarna. Lyssna på Israel Kamakawiwo’ole’s underbara version av Somewhere over the rainbow & What a wonderful world. Helt oslagbar!
Stekt Abborre med potatis, timjansrödbetor och brynt smör
2 portioner
400 g abborrefilé
200 g potatis
200 g rödbetor
3 salladslökar
1/2 dl riven västerbotten
2 msk citronsaft
1 knippe timjan
50 g smör
2 msk balsamvinäger
Olivolja
1 msk honung
Flingsalt & peppar
Lyssna igenon låten. Den finns att köpa på iTunes. Köp den och låt den gå på repeat. Lite vin till kocken och en glädjens eftermiddag i köket står på schemat!
Koka upp lättsaltat vatten i två kastruller. Koka de oskalade rödbetorna i den en, skala och koka potatisarna i den andra.
Hetta upp en liten klick smör i en stekpanna och salta, peppara och stek abborren gyllene vacker på båda sidor. Lyft ur fisken och vira in i lite folie och håll varm.
Smält allt smör i pannan. Låt gå tills smöret slutat fräsa och börjar bli nötbrunt. Tillsätt vinäger och honung.
När rödbetorna är klara (testa med en provsticka) så skala dem med plasthandskar under rinnande vatten. Lägg tillbaka i kastrullen och håll varma under lock.
Häll av vattnet från potatisarna och låt ånga av under lock.
Skär salladslöken i tunna skivor och lägg ner i kastrullen tillsammans med potatisen. Pressa över 2 msk citron. Tillsätt en nypa flingsalt och vänd runt.
Finhacka 1/2 knippe timjan och strö över rödbetorna tillsammans med lite olivolja och flingsalt.
Servera den stekta abborren med potatis, timjansrödbetor och det brynta smöret. Riv västerbotten över potatisarna vid bordet och garnera med timjanskvistar eller gräslöksstrån.
Tack för receptet Eta!
/Frederik