Skånska familjen Zälls Kalops
Nedan följer mitt eget recept på kalops och jag kan glatt stoltsera med att jag till stor del är skåning så detta måste ju anses vara en riktigt genuin skånsk kalops. 🙂 Gjort av en skåning, med goda morötter & dessutom innehåller den utsökt öl och vi vet ju alla att skåningar gillar just det… öl… Och vilket öl jag har valt ut idag. Det släpptes som tillfällig gäst på bolaget igår och har testats med stor njutning. 🙂
Kolla även min andra blogg som idag går igenom Alsace – druvan, årgången..
Skånska familjen Zälls Kalops
4 portioner
800 g grytbitar av nöt (framdelskött)
10 st gula steklökar
2 st röda lökar
2 st morötter
5 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
10 kvistar timjan
10 kvistar bladpersilja
1 tärning oxbuljong utrörd i 3 dl hett vatten
2 dl god öl
1 msk soja
1 msk maizena utrört i ½ dl cognac
Finhackad bladpersilja
Salt & nymald vitpeppar
Smör till stekning
Serveras med mjölig kokt potatis och inlagda rödbetorallt om mat,
I kockens glas: Hop Ottin IPA (nr 1590)
I kockens öra: Peps Persson – Sicket elände
Lägg er lergryta i vattenbad i 30 minuter.
Skala och skiva rödlök och morot. Skala även steklökarna och behåll dem hela. Blanda all lök med morötter och kött och salta och peppra lätt. Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn det hela i omgångar.
Lägg över godsakerna i lergrytan och häll på buljong, öl och soja. Bind ihop en bouqet garní av lagerblad, persilja och timjan med ett steksnöre. Tryck ner buketten mitt i grytan. Lägg även i pepparkornen.
Lägg på locket och ställ grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 150°C och låt stå i cirka 80 minuter.
Koka under tiden potatis och ta fram hela inlagda rödbetor.
Rör ut maizena i cognac och häll över grytan när den är klar. Vänd varsamt runt i grytan ställ sedan tillbaka grytan i ugnen i ytterligare ca 10 minuter.
Ställ fram grytan på bordet tillsammans med kokt potatis och inlagda rödbetor. Strö över finhackad persilja och njut!
Åsa/ En Sida Med Mat
WOW…det var ingen dålig kalops!!!!
Det där med att ha öl i måste jag testa nästa gång.
Och cognac….shit vad gott det måste varit!!
Åsa/ En Sida Med Mat
WOW…det var ingen dålig kalops!!!!
Det där med att ha öl i måste jag testa nästa gång.
Och cognac….shit vad gott det måste varit!!
Pip
Den har grabben ar min ABSOLUTA favorit. Jag lyssnar och laser och njuter honom ofta, TOPPEN. Pip i Albuquerque, USA.
Pip
Den har grabben ar min ABSOLUTA favorit. Jag lyssnar och laser och njuter honom ofta, TOPPEN. Pip i Albuquerque, USA.
Jimmy
Testade precis kalopsen med min sambo denna fredag kväll och den var riktigt god, smakerna gick ihop perfekt och 80 + 10 min i ugnen räcker gott för att köttet ska hinna bli mört med ändå inte helt sönderkokt, rekommenderar denna rätt till alla, riktig festmåltid som inte alls är dyr att tillaga med tanke på kvalitén på maten! Mvh / Jimmy
Jimmy
Testade precis kalopsen med min sambo denna fredag kväll och den var riktigt god, smakerna gick ihop perfekt och 80 + 10 min i ugnen räcker gott för att köttet ska hinna bli mört med ändå inte helt sönderkokt, rekommenderar denna rätt till alla, riktig festmåltid som inte alls är dyr att tillaga med tanke på kvalitén på maten! Mvh / Jimmy
Pernilla
Tänker pröva göra den här i helgen och undrade om 150° funkar i varmluftsugn eller om man då ska sänka?
lyxlagat
Hej Pernilla,
Jag kör alltid i varmluft så 150°C är perfekt!
Stor lycka önskas! 🙂
//Frederik