Stuvad grönkål

Skinka med stuvad grönkål

Det är väl lika bra att jag betar av den sista lilla skinkbiten också. (Jovisst, jag har en till skinka i frysen, men den sparar jag till senare. 🙂 )

Stuvad grönkål är ju makalöst gott och just denna stuvning tycker jag är helt suverän.

grenadinebloggen skriver jag idag om ett japanskt whiskydestilleri som heter duga (och Suntory)…

Stuvad grönkål med skinka

1 Grönkålsstånd på cirka 250-300 gram
400 g fläskkött (skinka, karré…)
3 schalottenlökar
4 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1,5 dl crème fraiche
Grov senap
Salt och peppar
I kockens glas: Hakushu 18YO Single Malt ( eller julmust som synes på bilden ovan. 😀 )
I kockens öra: Jan Johansson – Visa Från Rättvik

Magisk musik och magisk dryck. Lyxa till det en torsdag. Det är en kall och frusen vardag som denna som man behöver lite extra värme och lugn…

Repa grönkålsstjälkarna och strimla kålen grovt. Koka upp 4 dl vatten med 1 buljongtärning och koka kålen i 20 minuter utan lock. Låt det mesta, men inte allt vatten koka in.

Finhacka schalottenlökarna och hetta sedan upp en klick smör i en stor stekpanna. Fräs löken först och slå sedan på kål och de sista dropparna grönsaksbuljong. Tillsätt även crème fraiche och smaka därefter av med salt och peppar.

Stek karré eller skinkskivor i en stekpanna och servera sedan hela härligeheten med en rejäl klick grov senap och lite kokt potatis om så önskas.

Mums!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Magdalena

    Hej!
    Den 20 januari kl 20.00 börjar ”Landet brunsås” i SVT2, ett program för dig som äter. Varför äter vi svenskar som vi gör? Programledarna Henrik Schyffert, Erik Haag och matskribenten Lotta Lundgren söker efter svaren i vår egen kulturhistoria, i omvärldens influenser och i trenderna som påverkar vad vi ställer fram på middagsbordet. Experter i programmet är Mats-Eric Nilsson och Richard Tellström.
    Om du vill titta på programmet i förväg mejla magdalena.lofstrom@svt.se så skickar jag dig en länk där du kan titta. Vänliga hälsningar Magdalena

  2. Magdalena

    Hej!
    Den 20 januari kl 20.00 börjar ”Landet brunsås” i SVT2, ett program för dig som äter. Varför äter vi svenskar som vi gör? Programledarna Henrik Schyffert, Erik Haag och matskribenten Lotta Lundgren söker efter svaren i vår egen kulturhistoria, i omvärldens influenser och i trenderna som påverkar vad vi ställer fram på middagsbordet. Experter i programmet är Mats-Eric Nilsson och Richard Tellström.
    Om du vill titta på programmet i förväg mejla magdalena.lofstrom@svt.se så skickar jag dig en länk där du kan titta. Vänliga hälsningar Magdalena

  3. Anna

    för första gången i år gjorde jag stuvad grönkål och det kommer jag att göra om 🙂 och nu ska jag hem och prova din variant som helt säkert också blir kanongod. Känns bra att det inte bara är runt jul man får äta denna godsak.

  4. Anna

    för första gången i år gjorde jag stuvad grönkål och det kommer jag att göra om 🙂 och nu ska jag hem och prova din variant som helt säkert också blir kanongod. Känns bra att det inte bara är runt jul man får äta denna godsak.

  5. camilla

    Måste bara tacka för trevliga mat-tips, dryckestips och musiktips! Kombinationen gör en både glad och lycklig!
    TACK!

  6. camilla

    Måste bara tacka för trevliga mat-tips, dryckestips och musiktips! Kombinationen gör en både glad och lycklig!
    TACK!

  7. camilla

    Måste bara tacka för trevliga mat-tips, dryckestips och musiktips! Kombinationen gör en både glad och lycklig!
    TACK!

  8. frederik

    Hej alla glada, goda läsare.
    Tack Anna & Camilla för era kommentarer. Grönkål är gott! Musik och dryck glädjer och det är ju sjuuukt kul att kunna dela med sig av denna inspiration. Ta hand om er och all lycka i köket önskas er! 🙂
    //Frederik

  9. frederik

    Hej alla glada, goda läsare.
    Tack Anna & Camilla för era kommentarer. Grönkål är gott! Musik och dryck glädjer och det är ju sjuuukt kul att kunna dela med sig av denna inspiration. Ta hand om er och all lycka i köket önskas er! 🙂
    //Frederik

  10. frederik

    Hej alla glada, goda läsare.
    Tack Anna & Camilla för era kommentarer. Grönkål är gott! Musik och dryck glädjer och det är ju sjuuukt kul att kunna dela med sig av denna inspiration. Ta hand om er och all lycka i köket önskas er! 🙂
    //Frederik