Tareqs Pumparavioli
God måndag, god måndag kära vänner,
Har ni haft en bra helg? Själv har jag haft det riktigt, riktigt bra. Fredagarna i vårt liv har på sistone fått ett italienskt tema och det har blivit något av en tradition som verkligen rekommenderas. Kanske lite plockmat, prosciutto, mozzarella och så vidare. Givetvis några glas av ett ypperligt gott rött vin.
Hoppas ni tar för er av denna rekommendation för det är verkligen kul att se fram emot en plock- och mysmatsfredag.
Denna fredag som passerade lagade Marie maten och hon valde att göra Tareqs recept från det mycket underliga programmet Trädgårdsfredag. Jag förstår mig inte på programmet i den form det har just nu, men jag tycker att Tareq är en av de bättre tv-kockarna i detta land.
Bra är också att man på programmets hemsida kan bläddra sig igenom de finfina recepten som kocken bjudit på under säsongen. ”Rullgardingsmeny” finns en bit ner på sajtens vänstra sida…
Nedan kommer receptet exakt som det står på svt’s hemsida. Jag har några kommentarer till receptet längst ned. Missa inte Grenadinebloggen som har valt ut en ny ”Veckans Bok”.
Pumparavioli med Salviasmör
Beräknat för 4 portioner
|
|
Pastadeg:
½ kg vetemjöl
½ kg durumvete
8 hela ägg
2 tsk salt
Gör så här:
Blanda samman de olika mjölsorterna samt saltet. Gör en grop i mitten av mjölet och lägg de knäckta äggen i denna. Rör samman pastadegen genom att välta in mjölet i äggen under konstant omrörning. Använd händerna! Knåda degen fast och smidig. Om den upplevs som klibbig ? tillsätt mer mjöl. Skulle den vara för hård kan man tillsätta mer ägg. Låt degen vila inplastad i kylen ca 30 minuter innan den kavlas ut. Kavla ut den i en pastamaskin till nummer 7 på skalan. Kavla ut den 2 (två) gånger på nummer 7 och dela upp plattan i hanterbara lika stora delar. Pensla en platta med uppvispat ägg och placera ca 1 tsk pumpafyllning med jämnt mellanrum på den penslade plattan. Täck över fyllningen genom att placera ytterligare en platta ovanpå. Denna platta behöver inte penslas med ägg. Tryck till ordentligt mellan de små högarna med fyllning och skär sedan ut raviolin med en kniv eller roller. Koka i saltat vatten ca 3 minuter – klart!
Fyllning:
1 st butternut squash (ca 1,5 kg)
1ök
2 klyftor vitlök
1 dl vitt vin
1 msk smör
3 kvistar timjan
Gör så här:
Skala och tärna ner pumpan, hacka löken och vitlöken fint och fräs allt i smör utan att låta det få någon färg. Tillsätt timjan och det vita vinet samt ca 1 dl vatten. Koka pumpan helt mjuk samt koka bort all vätska. Låt fyllningen svalna innan du gör raviolin.
När raviolin är kokt och klar är det dags för såsen.
Sås:
2 msk smör
10 färska blad salvia
1 klyfta vitlök – tunt skivad
färsk parmesan – riven
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och tillsätt salvian och vitlöken. Rör runt och lägg nu i den kokta raviolin samt lita av pastavattnet som den har kokat i. Häll i den rivna parmesanen, rör runt och servera – gärna med en fräsch sallad till.
Lyxlagats Kommentarer:
Pastadegen som vi gjorde enligt receptet skulle vi lätt kunna ha halverat. Det räckte och blev över.
Vi använde en butternut på 600 g och mer än hälften av pumpan blev över. (Detta överblivna serverade vi bredvid vilket blev mycket gott.)
Vi serverade även prosciutto och tärnade tomater som tillbehör och det blev inte det minsta sämre. Sjukt gott!
Tack Tareq, lev väl vänner!
//Frederik
Josefine
haha!
Nej, jag fattar inte heller det programmet 🙂 men jag bloggade om den pumpakocken för inte så länge sedan
Martina
Visst är det gott med plockmat. Brukar någon gång i månaden åka till saluhallen här i Göteborg och handla alla möjliga goda saker, skinka, ost oliver mm. Tycker du Trädgårdsfredag är underligt? Jag älskar programmet, men det beror kanske på att grönsaksodling är min stora passion.
frederik
Plockmat är kungligt! En tripp till en saluhall ingår liksom i middagen då. Stanna till på vägen hem sedan och ta en pils eller kanske ett glas rött, (eller en kaffe) och njut av alla inköp innan hemfärd. Det bygger upp förväntningarna ännu mer! 🙂
//F
frederik
Tja J,
Haha, ja, jag såg det och blev väldigt att ngn håller med mig. Snubben med basker passar ju bättre i bollibompa, eller har jag fel..? 🙂
//F
Maria
Håller med dig Martina, tycker att Trädgårdsfredag är alldeles underbart och Tareq är en härlig tv-kock. Men visst – herr Mandelman är en annorlunda filur – fast jag gillar honom ändå. Det är befriande att inte alla typer på tv är stöpta i samma form 😉 Jag hoppas på en säsong nr 2!