Potatisplättar med rårörda lingon

DSC_0002

Visst är det väl spännande när man äter något man inte ätit sen barndomen. Jag fick ett helt gäng med flashbacks igår när jag gjorde mammas potatisplättar. Inte för att jag vet hur hon gjorde dem, men det är liksom ändå mammas eftersom jag bara ätit potatisplättar gjorda av mor min…

När det begav sig och jag var en liten glasögonbeprydd pojkvasker så ville jag ha fryst ääpelmos till. Ja, fryst. Det är makalöst gott tycker jag än idag. Om ni gör eget mos så frys in det och testa att äta den fryst. Gör ni inte eget mos så kan man köpa en sån där ”refill-tub”. Den är perfekt att frysa in och sedan bara skiva den frysta glädjen! 🙂

Potatisplättar

4 portioner

5 dl kall potatismos
1,5 dl mellanfil
1/2 tsk salt
2 ägg
1 tsk smält smör
Smör till stekning
Rårörda Lingon
2 dl vackra röda lingon
1 dl socker
2 msk vatten
I kockens glas: Mjölk, gammal hederlig mjölk
I kockens öra: Cornelis Vreesvijk – Somliga Går Med Trasiga Skor

Mjölk passar både kocken och gästen idag. Detta smakar likt barndomen. Ljuvligt!

Rör ihop lingon, socker och vatten till det slutat knastra. Ställ svalt.

Vispa samman ingridienserna till potatisplättarna och vispa tills ni får en slät smet.

Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek tunna fina små plättar. 3-4 stycken kan man göra samtidigt beroende på stekpannans storlek.

Servera sedan de underbara godsakerna direkt med rårörda lingon. Min fru vill ha rivna äpplen och morötter. Det rekommenderas tydligen varmt! 🙂

Missa inte Grenadinebloggen. Idag är det Annica Tribergs bok Matbröd som diskuteras.

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Birgitta Höglund's Mat

    Gamla smakminnen är fina. Det behövs i den tid av vilda matexperiment vi lever i.

  2. Birgitta Höglund's Mat

    Gamla smakminnen är fina. Det behövs i den tid av vilda matexperiment vi lever i.

  3. Christoffer

    Hej vilken skön blogg.
    Potatisplättar har jag inte ätit sedan mellanstadiet och de var ju inga höjdare men dina ser goda ut så får prova dom någon dag.

    MVH

    Christoffer

  4. Christoffer

    Hej vilken skön blogg.
    Potatisplättar har jag inte ätit sedan mellanstadiet och de var ju inga höjdare men dina ser goda ut så får prova dom någon dag.

    MVH

    Christoffer

  5. Christoffer

    Hej vilken skön blogg.
    Potatisplättar har jag inte ätit sedan mellanstadiet och de var ju inga höjdare men dina ser goda ut så får prova dom någon dag.

    MVH

    Christoffer