Spenatsoppa som heter duga
Nu har jag snart varit hemma i en vecka och känner mig någorlunda återhämtad. Har hunnit ta det lugnt och njuta av massa god mat sedan jag kom hem. Igår hade vi vår vän Ma på middagsbesök. Då passade jag på att testa lite kokboksrecept och de verkade gå hem… 🙂 Enligt planerna så kommer kokboken ut i vår på förlaget Grenadine så jag har som ni förstår fullt upp med att få till alla bilder som jag vill ha dem och alla texter korrade. Mycket jobb, men otroligt inspirerande och roligt.
Nu till något helt annat. Allas vår Jamie Oliver släpper ett spel till Nintendo DS. Tokigt..? Ja, verkligen. Kika här om ni blir sugna på lite virtual food: Jamie Oliver’s Whats Cooking? Tryck på play så får ni se en demo på detta tokiga spel… 🙂
Soppor värmer ju riktigt gott en kall tid som denna. Jag har testat lite olika varianter på spenatsoppa och kommit fram till att denna är den bästa. Till skillnad från andra jag provat så mixade jag denna vilket framhävde spenatsmaken på ett ytterst välsmakande sätt.
Spenatsoppa med chorizo
ca 3-4 portioner
500 g djupfryst bladspenat
1 gul lök
1 msk smör
2 msk vetemjöl
1 l grönsaksbuljong (2 tärningar)
1 dl vispgrädde
1 citron
4 ägg
2 chorizo (med hög % kötthalt)
2 krm cayennepeppar
1 msk torkad mejram
Salt
Muskotnöt
I kockens glas: Penfolds Koonunga Hill Chardonnay (nr 6463)
I kockens öra: Johnny Cash & Bob Dylan – You are my sunshine
Detta måste ju vara en av tidernas skönaste inspelningar. Två kungar förenade i skönsång. 🙂 Ett ytterst bra vin i glaset värmer ytterligare en kall tid som denna.
Koka äggen ganska hårt och låt dem sedan vila i svalt vatten.
Hacka grovt den tinade spenaten och fräs den i lite smör tillsammans med 1 msk torkad mejram och finhackad gul lök. Strö över vetemjöl och vänd runt. Slå på grönsaksbuljongen och låt koka i ca 10 minuter under lock. Mixa det hela med en stavmixer till en någorlunda slät soppa.
Skiva och stek chorizon till perfektion.
Åter till soppan. Slå på grädde och pressa över en halv citron. Smaka av med cayennepeppar, muskot & salt.
Servera den heta soppan med ägghalvor och chorizo en kylig vardag då solen glömt att hälsa på.
Sköt om er vänner!
//Frederik