Moules Marinière
Vill ni slippa pumpor, pumpor och pumpor så rekommenderar jag ett ljuvligt musselkok istället.
Helgen knackar på dörren och troligtvis kommer även små skräckinjagande häxor och spöken att göra detsamma. Bus eller godis hotas man av de skrattande grannbåtsbarnen. Måste handla godis, annars kanske de sänker skutan… 😀
Moules Marinière med färsk linguine
2-3 portioner
1 knyte färska blåmusslor
4 schalottenlökar
3 klyftor vitlök
1,5 dl torrt vitt vin
1/2 dl grädde
2 tomater
1 morot
Färsk linguine till er alla
Salt och vitpeppar
1 knippe bladpersilja
I kockens glas: Gewurztraminer Grand Cru Rosacker 2000 (nr 86825)
I kockens öra: The Beatles – Glass Onion
Vilket otroligt gott vin. Kostar en slant, men är väl värt pengarna. Lite tung Beatles och helgens armar välkomnar er in i köket. Livsglädje!
Skölj och borsta musslorna väl, släng de som inte redan är stängda eller stänger sig om ni knackar på dem. Fräs dem i en kastrull med smör, finhackad vitlök, finhackad schalottenlök och morot skuren en julienne. (Här finns en bra sajt med köksfranska och ordföklaringar)
Slå på vin & grädde. Koka under lock tills musslorna öppnat sig vilket tar ca 3-5 minuter. Släng de som inte öppnat sig. Ställ kastrullen åt sidan med locket på.
Koka upp lättsaltat vatten och koka linguine i ca 2 minuter tills den är al dente.
Skär tomaterna i små tärningar och hacka persiljan. Rör försiktigt ner i musselkoket. Smaka av spadet med salt och vitpeppar.
Lägg upp pastan på ett vackert fat, lyft ur musslorna med en hålslev och lägg dem på pastan. Sila och ringla över lite av spadet och servera omedelbart med en ljuvlig Alsace kyld till ca 8°C.
Oj, oj, oj… 😀
Happy halloween!
//Frederik
Malin
Hej!
Det ar Malin fran England igen. Har du en aning om hur mycket musslor det ar i ett knyte (vikten alltsa)? Tankte prova detta receptet pa Alla Hjartans Dag:-) Ska absolut be mamma halla utsikt efter din kokbok, for bloggen ar verkligen inspirerande.
frederik
Tjena Malin.
Ett nät blåmusslor i Sverige väger ca 1 kg…
Lycka till på alla hjärtans dag! 1a boken kommer i mitten på Maj och det kommer jag inte smyga med här på bloggen! 😀
//F