Lingonpaj med kolagrädde
Vi firade valborg hos min syster. Mat, vin och sällskapsspel (som jag och min svåger Anders vann!!!) gjorde kvällen fulländad.
Jag och Marie gjorde förrätt och dessert och värdparet stod för huvudrätten. Vi åt en lyxig rödbetscarpaccio med chévre och sparris, Haloumifyllda kycklinglårfiléer med sesamrostad potatis och avslutade med en Lingonpaj. Här kommer receptet på den godingen;
Lingonpaj med kolagrädde
ca 8 portioner
1 ask oreos med fyllning (16st)
2 msk smör
4 äggulor
1 burk kondenserad mjölk
2 dl frysta lingon
1 dl vatten
2 msk socker
2 dl vispgrädde 20%
4 msk ljus sirap
Sätt ugnen på 200 grader och servera dig själv en delikat >St Peter’s Cream Stout<.
Mixa alla kakorna till fina smulor tillsammans med smöret. Häll över i en pajform och pressa samman smulorna till en pajbotten. Förgrädda i ca 5 minuter. Sänk värmen till 150 grader.
Mixa lingon, vatten och socker till en slät puré. Blanda purén med äggulor och kondenserad mjölk och häll i pajformen. Grädda i ca 10 minuter. Låt svalna. När pajen nått rumstemperatur, ställ den i frysen i en timme.
Vispa samman grädden med sirap och servera med den kalla lingonpajen.
Tokig glädje!
/FZ