Blomkålskräm med halstrade räkor
En riktigt trevlig liten anrättning tänkte jag bjuda er på idag, kanske i fylligare variant som huvudrätt eller som nedan, ganska nätt lunch eller en finfin förrätt. Kålrabbi känns som en godsak som hamnat lite i skymundan, testa att strimla den fint och ha den i en sallad, det är riktigt gott kan jag lova. Här har jag använt den i en kräm tillsammans med blomkål. Löjligt fint!
I kockens glas: Chablis Saint Martin Laroche (7143)
I kockens öra: Vanessa Paradis – La Seine
Vilken låt… Vilket vin… Lägg av, så kul livet kan vara!!!
BLOMKÅLSKRÄM MED HALSTRADE RÄKOR
4 portioner
½ blomkålshuvud
300 g kålrabbi
3 dl crème fraiche
citronsaft
cayennepeppar
salt & svartpeppar
fina machéblad
kavring
smör
8 frifångade kungsräkor
1 klyfta vitlök
1 citron
Dela blomkål och kålrabbi i mindre bitar. Lägg kålrabbin i en kastrull och häll på vatten så att det täcker godsakerna. Koka i 5 minuter och vänd sedan ner blomkålsbitarna. Koka tills blomkål och kålrabbi är helt mjuka. Låt rinna av på hushållspapper i 5 minuter.
Mixa allt till en slät puré och vispa sedan ned créme fraiche, lite i taget tills ni får en fin konsistens. Smaka av med en knivsudd cayennepeppar, lite citronsaft, salt & svartpeppar. Ställ i kylskåp i minst 30 minuter.
Lägg kungsräkorna på ett stort fat och strö över en finhackad vitlöksklyfta. Pressa över rikligt med citron och låt stå svalt i 30 minuter.
Skölj machébladen och låt rinna av väl.
Hetta upp 2 msk smör i en stekpanna. Skär kavringskivorna i små stänger eller kuber och stek dem finfina i stekpanna. Lägg sedan över på hushållspapper att svalna.
Halstra räkorna hastigt i samma stekpanna med ytterligare lite smör. Slå till sist över citronsaften och vitlöken som räkorna marinerats i och lyft ur räkorna.
Montera tallrikarna med machéblad, den goda krämen upphälld i glas, kungsräkor och strö över kavringkrutongerna. Toppa med lite citronsaft, flingsalt, svartpeppar och ett leende. 🙂