Sill till påsk
Då var det dags!!
Sillarna ska göras, här kommer tre varianter som jag verkligen diggar! Söker ni här på bloggen, så finner ni fler sillar som kanske kan passa! 🙂
I kockens glas: Krenkerup Påskeöl
I kockens öra: Joni Mitchell – Big Yellow Taxi
ÄPPELSILL MED BOULARD CALVADOS
Lagen:
0,8 dl koncentrerad äppeljuice
1 msk äppelscidervinäger
1/2 dl ättika 12%
1 dl socker
5 kryddnejlikor
1,5 dl vatten
Till inläggningen:
4 msk Boulard Calvados
1 burk inläggningssill
1 rött äpple
Koka ihop lagen och låt den svalna. Slå på calvados i den kalla lagen.
Låt sillfiléerna rinna av. Skär dem i fina munsbitar, skiva äpplet tunt.
Varva sill och äpple i en ren glasburk. Häll över lagen, täck med lock och låt dra i kylskåp i två dygn.
—
SKÅNSK SENAPSSILL
1 burk inläggningssill
1/2 dl senap (söt, icke grov)
1/2 dl grov skånsk senap
0,75 dl farinsocker
1 tsk vitvinsvinäger
1/2 dl rapsolja
1/2 dl finskuren dill
1/2 dl hackad salladslök
2 msk gräddfil
Låt sillen rinna av och torka den lätt med lite hushållspapper. Skär den i goda munsbitar.
Vänd med säker och lycklig hand ihop de två sorternas senap, socker, gräddfil och vinäger i en stor bunke. Vispa därefter droppvis ner oljan under omrörande. Tillsätt sockret och även den fint skurna dillen och salladslöken skuren i tunna, tunna små skivor.
Smaka av såsen med salt och svartpeppar. Är den riktigt, rysligt god så är det ju bra! Vänd försiktigt ner sillen.
Låt sillen dra i en burk med tätslutande lock i ett dygn i kylskåpet innan glädjande förtäring.
—
LÖKSILL
1 burk inläggningssill
0,5 dl ättikssprit 12%
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 rödlök
5 cm purjolök (det vita)
1 salladslök
1/2 gul lök
6 hela kryddpepparkorn
6 hela vitpepparkorn
6 kryddnejlikor
2 lagerblad
Koka upp lagen tillsammans med alla pepparkornen, kryddnejlikor och lagerblad. Låt den därefter svalna.
Skölj purjolöken väl och skär den i tunna, tunna skivor. Skiva salladslöken i 1/2 centimeter tjocka skivor och skala och skiva den röda och gula löken finfint.
Skölj, torka av och skär sillen i munsbitar. Varva sill och lök i en glasburk. Stoppa ned lagerbladen lite här och där. Avsluta med att hälla över den kalla lagen med alla smaksättande korn i.
Täck med tätslutande lock och låt vila i kylen i 2 dagar innan servering.
Lök i alla former är ju glädje och detta är då sannerligen inget undantag!