Grillad lax, finfint serru!
Hets o stress, när påsk nu. I morgon tänkte jag droppa mina favoritsillar till påskbordet, men idag är det en grillad lax som står på menyn! 🙂
I kockens glas: Strandlida Bryggeri Västkustskt Ale (30160)
I kockens öra: Roxette – Opportunity Nox
GRILLAD LAX MED TOMATRELISH
4 portioner
FISKEN:
4 st Norska laxfiléer á 150 gram
olivolja
3 klyftor vitlök
salt & svartpeppar
3 msk rostade solroskärnor
3 kvistar bladpersilja
3 kvistar fransk dragon
TOMATRELISH:
1 ask röda körsbärstomater
1 ask gula körsbärstomater
1 jalapeño
1 rödlök
2 salladslökar
1 msk rödvinsvinäger
1 msk olivolja
Havssalt & svartpeppar
Serveras med en finfin grönsallad och goda baguetter
Dela alla körbärstomaterna och lägg dem i en bunke. Skala och skiva rödlöken fint, skiva salladslökarna, kärna ur och finhacka jalapeñon. Blanda allt i en bunke och ställ åt sidan.
Pressa vitlöksklyftorna och blanda med några matskedar olivolja. Pensla filéerna med vitlöksoljan och låt dra i rumstemperatur i minst 30 minuter.
Tänd grillen och låt den bli riktigt het. Salta och peppra fiskfiléerna runt om och grilla dem i cirka 5 minuter på skinnsidan och ytterligare några minuter på köttsidan till en innertemperatur på cirka 48-50°C. (Vill man så kan man givetvis steka fisken i het stekpanna istället.)
Blanda olja och vinäger med havssalt och svartpeppar och häll över tomatrelishen. Kasta runt tillsammans med finhackad dragon, persilja och rostade solroskärnor. Servera bums med den grillade laxen, en fin grönsallad och krispiga baguetter.
Glad fredag vänner!
//Frederik