Sjömansbiff värmer i vintertid!
Hej vänner,
En ny vecka, nya möjligheter, haha! 🙂 Jag har en hel del glädje på schemat. Idag ska jag åter ner i min författarfåtölj där jag har kommit en tredjedel in i bok nummer två om mina små hjältar i Drakarnas Land. Bok ett heter Drakarnas Land – Rubinmyntet och släpps i mars/arpil. Gryyymt spännande för min del och förhoppningsvis för barnen/ungdomarna och även föräldrarna som ska läsa den i framtiden! 🙂
I morgon är det en mycket stor dag för min del då jag ska ned till Nils Oscar Bryggeriet för att prata mer om mina öl från Svinninge Bryggeri. Jag hoppas, och hoppas återigen på att ngt riktigt kul och kreativt kommer ut från det mötet. Jag får helt enkelt lov att återkomma längre fram för att meddela läget där.
På onsdag sitter jag i SVT’s morgonsoffa (ca kl 09.10 tror jag) i och med att lanseringen av nya Eskobar-plattan nu dragit igång på allvar. Först ut är singeln Untrap Yourself som ni kan se och höra på YouTube och förhoppningsvis i en radio nära er inom kort. Givetvis finns låten att köpa på iTunes & streamas på de flesta ställen, till exempel Spotify.
Torsdag och fredag är åter författardagar innan jag sätter på mig kockmössan och håller i en galen trerättersmiddag på Gastro Academy på lördag, temat Elvis Presley in Las Vegas. Hahah, späckat schema som sagt, men otroligt spännande och givande!
Först ut när det gäller mat är en riktigt mustig och värmande Sjömansbiff i lergryta. Mycket nöje vänner!
I kockens glas: Nils Oscar Rökporter (nr 1473)
I kockens öra: John Lennon – Woman
Receptet är taget ur min bok Lergrytor & Långkok, kika på boken här>>
SJÖMANSBIFF MED NILS OSCAR RÖKPORTER
4 portioner
600 g framdel av nöt (bog, märgpipa, högrev)
600 g fast potatis
3 gula lökar
1 flaska rökporter (5 dl)
3 dl vatten
1,5 msk kalvfond
1 dl finhackad blad persilja
1 msk finhackad timjan
1 msk finhackad körvel
1 lagerblad
10 hela vitpepparkorn
2 msk japansk soja
2 msk smör
Saltgurka
Blötlägg den vackra grytan i 30 minuter och njut av fantastiskt, grymt, otroligt bra John Lennon. Skär köttet i strimlor och banka sedan lätt ut strimlorna till plattor med en köttklubba.
Skala lök och potatis. Skiva potatisen i 1/2 cm tjocka skivor och skiva löken fint. Hetta upp smöret i en stekpanna. Bryn löken och köttet. Ta sedan stekpannan från värmen.
Varva potatis, kött, och lök i lergrytan. Strö över lite timjan och körvel. Avsluta med ett lager potatis.
Vispa ur stekpannan med vatten och fond. Häll det hela i grytan. Häll även över 4 dl av den goda portern. Jag vet, det blir en dl över… Varsågod…
Slå på soja och lägg ner vitpepparkornen tillsammans med lagerbladet. Lägg på locket och ställ grytan i ugnen. Sätt ugnen på 175°C och låt stå i 1 timme och 30 minuter.
Strö över finhackad persilja innan servering och avnjut med en kall pils, ett gott hembakat bröd och krispig saltgurka. Lyx i lera!
//Frederik
Hans Lagenius
Men hu va gott! Måste laga detta till helgen när jag får hem älgkött!
Frederik Zäll
Glädje, det är ruskigt gott kan jag meddela!! 🙂
//F