Nyårsmiddagen – Rostasfilé med Sauce Bearnaise
God fortsättning vänner, hoppas julen varit kulinarisk och lyckosam. Tomten var ruskigt snäll mot mig i år och gav mig en formel 1-resa, restaurangmiddag, öl, spel och en massa annat kul! Jag tänkte att jag skulle tipsa om vad jag ska servera till nyår. Vi kör traditionsenligt firande hemma hos oss i villan på landet med en väääldans massa goda grannar. Nedan recept är skrivet för 10 personer, hoppas allt räcker! Hahah! Ska också säga att någon bild kan jag inte skryta med ännu eftersom jag inte lagat upp detta ännu. Ska också säga att receptet till stor del är Malin Söderströms. Tack till henne för grym inspiration.
Gott nytt år kära läsare, må nästa år bli magiskt bra, precis som 2014 var!
Skulle ni vilja laga upp denna middag som finns nedan så börja med att läsa igenom receptet, det är långt och mycket. Jag har dock försökt att skriva allt i rätt ordning och strukturerat upp det så att allt bör funka att göra i lugn och ro om ni bara är väl förberedda och har alla saker och råvaror på plats. Lycka till kära läsare!
HELSTEKT ROSTASFILÉ MED SAUCE BEARNAISE
Avokadosmör, Chilismör, Bakade rödlökar, Bönor & Sparris
10 portioner
Kött:
2,2 kg rostasfilé
Sparris:
500 g vit sparris
500 g grönsparris
1 citron
Bönor:
800 g haricots vert
800 g vaxbönor
1 solovitlök
Bakade rödlökar:
20 st rödlökar
5 dl grovt salt
10 lagerblad
Avokadosmör:
150 g smör, rumstempererat
3 avokado
1 solovitlök
2 lime, saften
Grön tabasco
Chilismör:
150 g smör, rumstempererat
5 röda chilifrukter, av önskad sort
2 schalottenlökar
6 msk rapsolja
6 msk tomatpuré
2,5 dl tomatjuice
Sauce Bearnaise:
600 g smör
½ dl vitvinsvinäger
1 dl citronsaft
6 msk vatten
9 äggulor
20 krossade vitpepparkorn
6 st finhackade schalottenlökar
6 persiljekvistar
6 dragonkvistar
3 msk torkad körvel
Vi behöver också:
Smör
Olivolja
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Nybakat bröd, typ baguetter
Sätt ugnen på 110°C.
Lökar: Dra av det yttersta skalet på lökarna och skär av botten så att de kan stå upp. Skär ett kryss i toppen och krydda med salt och peppar, tryck ned ett halvt lagerblad i varje lök. Häll ut det grova saltet på en plåt och ställ lökarna där i. Baka av i ugnen i 90 minuter.
Kött: Putsa köttet från hinnor och utanpåliggande fett. Hetta upp smör i en stekpanna. Krydda köttet runt om med salt och peppar. Bryn köttet till fin färg och lägg sedan i en stor ugnsform. Sätt en stektermometer i köttets absolut tjockaste del och ställ in den på 55°C. Ställ in formen i ugnen när det gått 30 minuter på lökarna. Cirka 60 minuter.
Smör: Vispa upp smöret i två separata bunkar tills det är fluffigt och ljust. Vänd ned avokadokött i den ena bunken, tillsätt pressad vitlök, lime och vispa samman till ett fint smör. Smaka av med salt och peppar. Låt stå svalt.
Kärna ur chilifrukterna och fräs dem i rapsoljan tillsammans med hackade lökar. Tillsätt tomatjuice och tomatpuré och låt koka ihop väl. Mixa det hela till en slät chilipasta och blanda med smöret i den andra bunken. Smaka av med salt. Låt stå svalt.
Bönor: Hetta upp olivolja och en krossad vitlök till medelvarm. Låt gå i ca 5 minuter tills oljan fått fin smak av vitlöken utan att den bränts. Släng själva vitlöken och dra upp temperaturen till hög. Fräs alla bönor i omgångar till fin färg. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg över i en form och ställ in i ugnen när det återstår cirka 15 minuter på köttet..
Sparris: Skala den vita sparrisen och dela den en gång på längden. Skär bort nedersta, träiga delen på alla sparrisar. Hetta upp en grillpanna med lite olja. Lägg i alla sparrisar och bränn dem hastigt så att de får lite fina grillränder runtom. Ta ur dem och lägg i en ugnsform. Pressa över citronsaften och krydda med salt och peppar. Ställ in i ugnen när det återstår cirka 15 minuter på köttet.
Sauce Bearnaise: Smält smöret i en kastrull. Dra sedan kastrullen åt sidan så att det hela svalnar något. Ta fram en annan kastrull och lägg ner 5 hela kvistar persilja och dragon, krossad vitpeppar, finhackade schalottenlökar, vitvinsvinäger, citron och vatten. Låt puttra ihop tills cirka hälften av vätskan kokat in. Sila bort örter och annat och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Ställ den i ett vattenbad. (Vattnet får inte koka.)
Vispa ner äggulorna i vätskan. (Ej stålvisp i aluminiumkastrull för då missfärgas såsen) Vispa vidare med kastrullen i vattenbad tills glädjen tjocknat. Droppa i lite smält smör under konstant vispande. Börja med några droppar och öka sedan. Allt smör ska vispas in. När såsen är vispad och klar så ska bladen från 1 kvist persilja och dragon finhackas och vändas ner tillsammans med torkad körvel och en liten nypa salt.
Låt köttet vila i formen i tio minuter innan tranchering. Lägg upp på stort fat och fyll på med lökar, sparris och bönor runt om. Servera med gott bröt, avokadosmör, chilismör och en helt grymt bra Sauce Bearnaise.
Gott nytt år vänner, sjuuuuk glädje!! 🙂
//Frederik
Anna
Tack för riktigt goda tips! 🙂