Dags för Julskinkan
Visst, nu tänkte jag att vi kör igång på allvar när det gäller julematen! Gläääädje!
Vi gjorde skinka nummer ett igår och jag valde denna gång att koka skinkan.
Se till att få en fin skinka, gärna innanlåret om ni hittar det. Skölj skinkan väl i kallt vatten och lägg den i en stor gryta med en stektermometer i skinkans tjockaste del. Slå på vatten så att det täcker skinkan väl, lägg i en klyftad gul lök, 10 svartpepparkorn, 5 kryddnejlikor, 5 kryddpepparkorn och två lagerblad. Koka upp och dra sedan ned värmen så att det precis sjuder. Täck med lock och låt sjuda tills skinkan har en innertemperatur på ca 68°C. Låt därefter vila i 30 minuter på en skärbräda.
Sätt ugnen på 225°C grill och vispa ihop en äggula med 1 msk dijon, 1 msk grov sötstark senap, 2 tsk råsocker och 2 tsk mortlade bruna senapsfrön. Putsa fettkappan på er skinka så att den är cirka 1 centimeter tjock (eller vad ni helst föredrar, men ta inte bort den helt!) och pensla sedan skinkan med ägg/senapsröran. Pudra skinkan med ströbröd i ett ganska tunt och helt jämt lager. Vill ni så är det riktigt gott att ha med zest från apelsin eller clementin i äggröran eller tillsammans med ströbrödet.
Griljera skinkan tills den fått vackert gyllene färg, låt vila i ytterligare några minuter innan ni trancherar den, några få skivor i taget så att den behåller saftigheten. Servera på vörtbröd eller knäckbröd med god, söt senap.
Löööööjligt gott! 🙂
//Frederik
Hans Lagenius
Kanon med hemkokt julskinka. Men det bästa är spadet som man sen kan koka ned och krydda upp. Och för mig är det julens höjdpunkt, Dopp i grytan!!
Frederik Zäll
Tjena Hans,
Jajamensan. Det blir kvällens middag!! 🙂
//Frederik