Bästa desserten till jul
Ok, här har vi den alltså. Den bästa desserten till jul. Helt overkligt god chokladpaj med kanderade pekannötter. Fin smak av vanilj, krämig choklad och läcker sälta med flingsalt. Löjligt vänner, helt enkelt löjligt gott!!! 🙂
SALTED CHOCOLATE PECAN CHESS PIE
Ca 10 portioner
1 rulle mördeg
1,25 dl smält smör
75 g mörk choklad
1,5 dl kondenserad mjölk
2 stora ägg
1,5 tsk bourbonvaniljpulver
3,5 dl socker
3 msk kakao
2 msk vetemjöl
2 krm flingsalt
3 dl pecannötter
1,75 dl ljust muscovadosocker
1 msk lönnsirap
Sätt ugnen på 175°C. Rulla ut mördegen i en ca 24 cm pajform. Nyp fast degens kant i pajformen så att den sitter fast rejält.
Smält smöret och därefter chokladen i smöret till en jämn smet. Det får inte koka. Vispa sedan i 1 krm salt, kondenserad mjölk, ägg och vaniljpulvret.
Vänd ihop sockret med kakao och mjöl. Vispa sedan ned detta i chokladen till en klumpfri smet. Häll smeten i pajformen.
Baka pajen mitt i ugnen i 35 minuter. Blanda under tiden ihop pecannötterna med muscovadosocker och lönnsirap. Ta ut pajen och fördela de sockrade nötterna ovanpå. Strö över ytterligare 1 krm flingsalt. Baka vidare ytterligare ca 10 minuter eller tills pajen satt sig.
Låt svalna helt, minst 1 timme.
Pudra pajen med florsocker och servera med sockrad vispgrädde. Toppa med två körsbär eller hallon.
Servera gärna denna utsökta läckerbit med en Domìni Veneti nr 2304.
Gülay
Hej
Den ser läcker ut. Jag visste faktiskt inte att man kunde köpa färdig mördeg. Sedan undrar jag 1,25 dl smör hur många gram kan det vara?
Frederik Zäll
1,25 dl smält smör ska det stå. (Har lagt till det nu…) Vet inte exakt vad det blir i gram, men det kan du säkert uppskatta med ögonmått när du skär upp smöret, mät sedan när du smält det så vet du! 🙂
Givetvis är det kanon att göra mördegen själv, men det är det jag tycker absolut minst om när det gäller köksbestyr, därför köper jag alltid mördegen färdig…
//Frederik
Gülay
Frederik tack nu hänger jag med smöret-:)). Trevlig helg.