Svinninge Noël
Jamen visst!! I förrgår bryggdes min första julöl som går under namnet Svinninge Noël. En riktigt härlig och mustigt bryggd med massor av spännande kryddor. Vi får väl se om den sedan blir god också, haha! Idag är det faktiskt ytterligare bryggande på schemat, denna gång min personliga favorit av mina egna öl Svinninge Bullet som jag säkert ofta nämnt förut. Jag tjatar lite på Nils Oscar’s bryggeri för att de ska brygga den, men jag måste tydligen tjata lite till, haha! 🙂
Tänkte hur som helst att jag skulle vara vänlig nog att dela med mig av mitt recept på Svinninge Noël, dock ska jag så klart meddela att jag inte har en endaste aning om den är god eller inte. Givetvis återkommer jag med en rapport. Om några veckor ska den buteljeras och efter ytterligare 4 veckor på flaska så får jag äntligen smaka.
SVINNINGE NOËL
Dark Ale
15 liter, 60 minuter
Ca 10 liter färdigt öl
60 min 69°C mäsk
MALT
1200 g Pilsnermalt
900 g Crystalmalt
600 g Cara-palemalt
150 g havregryn
2 krossade enbär (i mäsken)
3 hela kryddnejlikor (i mäsken)
1 tumstor bit riven ingefära (i mäsken)
75 g honung (efter lakning)
KLARNINGSAGENT
0,75 krm Protafloc – 15 min
HUMLE (pellets)
3 hela kryddnejlikor – 60 min
1 stjärnanis – 60 min
10 g Magnum – 60 min
10 g East Kent Goldings – 15 min
0,75 krm Protafloc – 15 min
20 g East Kent Goldings – 5 min
JÄST
1 pkt 10 g Newcastle Dark Ale
SMAKSÄTTARE
3 dl skånerostat, kallt kaffe 1 dag innan flasktappning
PRIME
5 g strösocker per liter öl
½ dl vatten
STATISTIK
OG 1.050
FG (Vet inte ännu.)
Vol. Alc. (Vet inte ännu.)
3 veckor jäsning 22°C
4 veckor flaska
Vill ni börja brygga öl själva så samarbetar jag lite med Lilla Köksbryggeriet. Där kan ni köpa ett startkit och vill man så kan man också köpa en kurs med mig där jag går igenom processen med Köksbryggeriets produkter. Glädjeliv!!!
//Frederik