Svinninge Noël

Jamen visst!! I förrgår bryggdes min första julöl som går under namnet Svinninge Noël. En riktigt härlig och mustigt bryggd med massor av spännande kryddor. Vi får väl se om den sedan blir god också, haha! Idag är det faktiskt ytterligare bryggande på schemat, denna gång min personliga favorit av mina egna öl Svinninge Bullet som jag säkert ofta nämnt förut. Jag tjatar lite på Nils Oscar’s bryggeri för att de ska brygga den, men jag måste tydligen tjata lite till, haha! 🙂

Tänkte hur som helst att jag skulle vara vänlig nog att dela med mig av mitt recept på Svinninge Noël, dock ska jag så klart meddela att jag inte har en endaste aning om den är god eller inte. Givetvis återkommer jag med en rapport. Om några veckor ska den buteljeras och efter ytterligare 4 veckor på flaska så får jag äntligen smaka.

svinninge julöl, niël, svinninge bryggeri, svinninge bullet, microbryggeri, frederik zäll, lyxlagat

SVINNINGE NOËL
Dark Ale

15 liter, 60 minuter
Ca 10 liter färdigt öl

60 min 69°C mäsk

MALT
1200 g Pilsnermalt
900 g Crystalmalt
600 g Cara-palemalt
150 g havregryn
2 krossade enbär (i mäsken)
3 hela kryddnejlikor (i mäsken)
1 tumstor bit riven ingefära (i mäsken)
75 g honung (efter lakning)

KLARNINGSAGENT
0,75 krm Protafloc – 15 min

HUMLE (pellets)
3 hela kryddnejlikor – 60 min
1 stjärnanis – 60 min
10 g Magnum – 60 min
10 g East Kent Goldings – 15 min
0,75 krm Protafloc – 15 min
20 g East Kent Goldings – 5 min

JÄST
1 pkt 10 g Newcastle Dark Ale

SMAKSÄTTARE
3 dl skånerostat, kallt kaffe 1 dag innan flasktappning

PRIME
5 g strösocker per liter öl
½ dl vatten

STATISTIK
OG 1.050
FG (Vet inte ännu.)
Vol. Alc. (Vet inte ännu.)

3 veckor jäsning 22°C
4 veckor flaska

Vill ni börja brygga öl själva så samarbetar jag lite med Lilla Köksbryggeriet. Där kan ni köpa ett startkit och vill man så kan man också köpa en kurs med mig där jag går igenom processen med Köksbryggeriets produkter. Glädjeliv!!!

//Frederik

Du kanske också gillar