Räkor & Papayasallad

papayasallad lyxlagat

Ok, nu börjar det bli varmt och man känner att solen och sommaren faktiskt kommer även i år. Låt oss då fixa till en magiskt läcker måltid som för er till Thailand och en varm strand, kluckande hav och en iskall Singha. Ahhh… 🙂

RÄKOR & PAK CHOY MED PAPAYASALLAD

4 portioner

Räkor & pak choy:
600 g Godkända räkor med skal (fråga fiskhandlaren så ser hon eller han till att ni får bra produkter)
2 huvuden pak choy, plockad i blad
2 msk jordnötsolja alt. rapsolja
½ msk limesaft
1 stänk fisksås
½ msk sesamolja
Papayasallad:
100g mogen papaya, strimlad så fint som möjligt
100 g rättika, strimlad likt papayan
1 klyfta vitlök
1 liten röd chili
1 liten grön chili
20 g kinesiska långbönor alt. haricots vert
30 g tomat i klyftor
1 tsk palmsocker (eller rörsocker)
1 msk fisksås
1,5 msk pressad limesaft
1 msk cashewnötter eller rostade jordnötter

Skala räkorna och ställ åt sidan.

Mosa chilifrukterna och vitlöksklyftan till en fin pasta i en rejäl mortel. Dela långbönorna i 3 centimeters längder och ”mortla” även dem lätt så att de mjukas upp.

Lägg det hela i en stor skål. Tillsätt tomatklyftorna, palmsockret, fisksåsen och limesaften. Blanda runt tills sockret lösts upp.

Vänd till sist ned strimlad papaya och rättika och blanda väl. Strö över nötterna. Låt gärna dra i kylskåpet i 1 timme.

Dags för räkor och pak choy. Hetta upp jordnötsolja, lime, fisksås och sesamolja rejält. Vänd ned plockade blad pak choy och fräs tills de mjuknat och börjar få lite färg. Vänd då hastigt ned räkorna och kasta runt i en minut.

Servera sedan den kalla, starka, friska salladen med varma räkor & pak choy. Helt fantastiskt underbart friskt, starkt och gott.

Trevlig helg vänner!

//Frederik Zäll

 

Du kanske också gillar

  1. Sofia

    Älskar asiatiskt, så detta ska absolut testas. Har tidigare gjort heta räkor i panna med vitlök, chili och purjo bland annat.