Weber Smokey Mountain
God torsdag vänner,
Nu är jag åter på ”jobbet” efter en vecka av mycket kul jobb som plötsligt avbröts och blev en vecka med sjuka barn. Barnen är förvisso fortfarande hemma, men nu är de i alla fall friska och i morgon är de på dagis igen.
I kväll ska jag laga upp en finfin kalvhögrev i vitt vin. Längtar redan! 🙂 Redan nu måste jag dock tipsa er om att plocka fram grillarna. Vädret är sagolikt kan jag meddela, åtminstone i Svinninge!
WEBER SMOKEY MOUNTAIN TIME
Jag rökte lite flankstek för några dagar sedan. Oftast brukar jag använda klart större styckningsdetaljer när jag ska använda min ljuvligt coola Smokey Mountain, men även en flankstek blir magiskt bra så klart.
Tänd en full skorstenständare med briketter och låt dem bli glödande heta, ca 25 minuter. Lägg dem i briketthållaren på er rök tillsammans med chunks av ert favoritrökträ, montera ihop röken med vattenkaret i mitten. Grillgallren kan ni vänta med. Fyll vattenkaret till hälften med ljummet vatten. Lägg locket på och invänta bolmande och cirka 125°C vilket syns på lockets termometer.
Lägg på det nedre grillgallret och lägg dit en välkryddad rejäl flankstek .
Lägg på det övre grillgallret och lägg på tjocka skivor av rimmat bogfläsk rakt ovanför flanksteken. På så vis kommer detta ljuva fläsk att rökas och dessutom släppa ifrån sig utsökta salta droppar av fett som i sin tur landar på flanksteken som ligger en våning under.
Lägg locket på, kontrollera temperaturen, ca 125°C och se till att det fortfarande finns gott om rökträ. Det ska bolma fint! Låt röken arbeta utan att störas i 90 minuter.
Nu har ni löjligt bra flankstek & rökt bogfläsk. Skär köttet i tunna skivor och montera i ett stort bröd tillsammans med majonnäs, bbq-sås, rostad lök, tomat, sallad och rödlök. INGET ANNAT ÄN TROLLERI!!! 🙂
//Frederik
Elva
Åh gud, vad gott!!! Man kan riktigt känna doften genom bilderna. Håller på och packar det sista inför flytt och kan erkänna att just nu skulle jag mycket hellre koppla av med ett glas rödvin vid din grill. 😉
esem olle
Varför ska det bara fyllas till hälften med vatten? Exakt vad blir skillnaden mot att fylla den helt?
Frederik Zäll
Hej Essem Olle! Vattnet är till för att hålla balanserad värme och även skapa fukt och ånga. I detta fall så är det inte en stor köttbit (alltså inte så lång tillagningstid) och inte heller väldigt mycket briketter som behövs, (en fylld skorsten räcker gott och väl). Då behövs det inte heller ett fullt vattenkar. Det kommer att fungera utmärkt även med ett fullt vattenkar, men det är alltså inte nödvändigt här…