Lyxlagad Lasagne
God tisdag vänner,
I dag är det öltappning här hemma och inte kort skall jag laga upp en sillanrättning för plåtning. Glädjetisdag alltså! Först av allt tänkte jag dock att jag skulle tipsa er om en fin lasagne! Håll i er! 😉
LASAGNE
Ca 6 portioner
200 g färska lasagneplattor
100 g prosciutto
100 g rökt pancetta
4 mogna bifftomater
Parmesan
2 klyftor vitlök
Färsk oregano & bladpersilja
Zest från 1 citron
Havssalt & svartpeppar
Olivolja
Ärtskott
Bechamelsås:
2,5 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1,5 dl grädde
1 dl riven parmesan
Salt & svartpeppar
30 g smör
I kockens glas: Nils Oscar God Lager
I kockens öra: Pavarotti – Nessun Dorma
Sätt ugnen på 225°C. Skål med denna klassiska lager. Magiskt god! Pavarotti gör ju sannerligen inte livet sämre i köket. Herrejisses vilken glädje!
Hetta upp smöret till bechamelsåsen coh vispa i smöret. Låt det bli lätt brynt och vispa sedan i mjölken, lite i taget. Vispa därefter i grädden och krydda med salt och peppar. Låt sjuda i tio minuter. Rör ned den rivna osten.
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek den rökta pancettan i små tärningar. Lägg åt sidan på hushållspapper. Riv prosciutton i bitar och skiva tomaterna. Finhacka färska örter och blanda med finhackad vitlök, citronzest, salt och peppar.
Häll lite av såsen i en ugnsform och lägg ut lasagneplattor ovanpå. Häll på ytterligare lite sås och lägg på tomatskivor, prosciutto, pancetta och strössla över lite örtblandning. Fortsätt med ytterligare lite sås, lasagneplattor, sås, tomat, prosciutto, pancetta och örtblandning tills alla ingredienser är använda. Avsluta med ett lager lasagneplattor och den sista bechamelsåsen, riv över rikligt med parmesan och grädda i ugnen i cirka 20 minuter.
Det är viktigt att ha bechamel både under och över varje lasagneplatta så att rätten blir riktigt saftig och god.
Strö över lite ärtskott vid servering.
Skål och smaklig spis!
//Frederik