Musslor i Guinness
Hej på er glada medborgare,
I helgen var jag ute på Bastuholmen med mitt ”herrgäng”. Vi jobbade ihop för en tid sedan, har alla gått åt olika håll i livet, men kör ändå vidare på herrmiddagar. Några gånger per år ses vi och äter kanonmat och har riktigt skoj. Man insåg att man uppnått en respektabel ålder när vi räknade ut att det är 17 år sedan vi drog igång herrklubben. Jisses!!!!! Haha!
Jag stod för mat & husrum denna gång och förrätten kommer här;
MUSSLES IN GUINNESS
4 portioner
1 kg blåmusslor
50 cl Guinness Draught
1 bananschalottenlök, finhackad
1 finhackad klyfta vitlök
1 fint tärnad morot
1 stjälk bladselleri i små bitar
1 msk grönsaksfond
2 lagerblad
1 knippe bladpersilja
2 dl vatten
2 dl grädde
1 citron
Olivolja
Salt & svartpeppar
Serveras med nybakat mörkt bröd och smör
Skölj och skrapa musslorna. Släng de som är trasiga och de som inte stänger sig när ni knackar på dem.
Hetta upp lite olivolja i en stor kastrull och fräs morot, schalottenlök och selleri i några minuter. Vänd ner vitlöken och musslorna. Blanda runt väl och täck med lock i två minuter.
Slå på Guinness, fond, vatten och lagerblad. Täck återigen med lock och låt sjuda i cirka 5 minuter. Ta bort lagerbladen och släng. Sila spadet i en ny kastrull och spara musslorna i den första kastrullen. Täck med lock för att hålla musslorna varma.
Reducera spadet genom kraftigt kok utan lock i cirka 5 – 10 minuter. Tillsätt grädde, finhackad persilja och smaka av med citron, salt & svartpeppar. Häll tillbaka spadet i den stora kastrullen med musslorna och servera direkt.
Må glatt vänner!