Ostfondue

Jag kör vidare lite på mitt retrotema. Till helgen kanske det är dags för er att testa på ostfondue. Den gamla klassikern, hahah! Kika in ett finfint gammalt recept nedan. Glad helg vänner!!

Ostfondue, lyxlagat, frederik zäll

OSTFONDUE

6 portioner

600 g ost, Appenzeller
4 dl torrt vitt vin
3 vitlöksklyftor
1 msk maizena utrört i 1 msk kirchwasser
Lantbröd med hård skorpa
1 nypa salt
3 – 4 dammiga riv på en muskotnöt
3 varv på vitpepparkvarnen

Dela vitlöksklyftorna på hälften och gnid dem alla noga på grytans insida. Detta sätter finfin smak och hjälper även till att hindra ostmassan från att bränna fast. Låt gärna grytan stå och suga i sig av smakerna en halvtimme och upprepa sedan processen.

Koka därefter upp vinet i grytan som står på spisen. Tillsätt riven ost och för i ”åttor” hela tiden tills en slät massa bildats.

Blanda maizena med cognac. (Egentligen Schweiziskt körsbärsvin, men vi körde cognac när jag var liten, därför blev det så även denna gång…) Rör ner maizenablandningen i ostmassan och blanda varsamt runt.

Ställ grytan på en svag värmekälla (rechaud) mitt på bordet och servera med lite krispiga grönsaker och det goda brödet i stora tärningar. Fortsätt att röra med en träslev i massan under måltiden.

Smaklig spis!

 

Du kanske också gillar