Fish n Chips
Tjena,
Idag är jag på Gastro Academy för lite ”skogssmaker”. Läs mer på www.gastroacademy.nu. Kika gärna förbi vettja! 🙂
Nu till lite mat som passar i tiden när det är kallt, blött och ruskigt. Då vill jag ha något som värmer och som känns nostalgiskt och klassiskt. Fish n chips! Helt magiskt gott och roligt att tillaga. Kidsen älskar det, de äldre älskar det! Nu kör vi!
FISH & CHIPS
4 portioner
4 bakpotatisar
800 g torskfilé, (ändbitar, skinn- & benfria)
100 g torrt, ljust bröd
100 g ekologiskt ströbröd
3 msk mjöl
2 ägg
solrosolja till fritering
Remouladsåsen:
2 dl majonnäs
½ dl gräddfil
1 saltgurka
10 syltlökar
1 morot
Vi behöver också:
Rödvinsvinäger
1 citron
några kvistar krusbladig persilja
salt & svartpeppa
Mixa det torra brödet till smulor och blanda med ströbrödet och lite salt och peppar. Lägg det hela i en skål.
Lägg mjölet i en annan skål och lätt uppvispade ägg i en tredje.
Skär fiskfiléerna i hyfsat breda och långa strimlor. Vänd i mjölet, sedan äggen och sist brödsmulorna. Lägg på ett fat och låt dra i kylskåp i minst 20 minuter.
Skär potatisarna på längden i ½ centimeter breda stavar.
Finhacka saltgurkan och syltlökarna. Skala moroten och skär den i så små tärningar ni bara kan. Mini, mini… Blanda med majonnäs och krydda med lite salt, peppar och citronsaft. Låt stå kylt tills servering.
Hetta upp cirka 3-4 deciliter solrosolja till 160°C i en djup kastrull. Inte mer, då får ni dra ned värmen. Ha helst koll med en digital stektermometer om ni har en sådan.
Fritera fiskbitarna och potatisstängerna i oljan i omgångar. Cirka 5 minuter per omgång. Om ni inte vill servera varje omgång direkt kan ni varmhålla det som är klart på en plåt i ugnen.
Rulla ihop smörpapper inuti tidningspapper till strutar, lägg i fisk och potatis, pressa över lite citronsaft och ringla över lite vinäger. Salta och peppra och klicka på remouladsåsen. Garnera med lite hackad persilja.