Grava lax i aquavit

Hej på er vänner, idag är det Eskobar och studioarbete som gäller. Tänkte att ni alla skulle kunna bjuda era nära och kära på en god lax på söndagsmiddag. Släng ihop denna enkla gravning på fredagkvällen så har ni en magiskt god söndagslax att bjuda på. Glatt liv önskar jag er!

Aquavitgravad lax lyxlagat

AQUAVITGRAVAD LAX

1 kg laxfilé med skinn
1 dl strösocker
½ dl salt
Nymald svartpeppar
3 msk aquavit snaps
1 rejält knippe vacker dill

Fjälla skinnet om det inte är gjort. Skölj fisken i kallt vatten och torka sedan lätt med hushållspapper. Skär bort de yttre kanterna på filen så att ni får en något mer jämntjock bit.

Blanda socker, salt och hyfsat mycket mald svartpeppar i en skål.

Pensla fiskens köttsida med cirka 2 msk snaps och strö sedan över socker, salt & peppar. Arbeta mycket varsamt in blandningen i laxen så att det blir till en fuktig smet som täcker hela filén. Droppa över resterande aquavit.

Strö över riktigt rikligt med grovt skuren dill och vik laxen dubbel. Lägg i dubbla plastpåsar och förvara i kylskåp i 2 dygn. Vänd påsen några gånger under tiden.

Vid servering, torka lätt av dillen och skär sedan tunna, tunna, fina skivor.

Löjligt gott och enkelt!

Kika gärna in på Norsk Fisk Facebook för att finna fler av mina goda recept. Tjenhej! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar