Räkpilaff
Pilaff, en risrätt där riset kokas i en smaksatt buljong. Idag använder vi oss av räkskalen för att sätta riktigt fin smak. Lite flirtande med det asiatiska köket gör att jag har valt att plocka in både kanel, kardemumma och kryddnejlika som smaksättare. Riktigt, riktigt finfint vänner!
RÄKPILAFF
4 portioner
800 g finfina räkor med skal
350 g basmatiris
1 gul lök
1 purjolök
1 klyfta vitlök
1 morot
1 röd chilifrukt
1 msk tomatpuré
8 dl hönsbuljong
1 burk tomatfiléer
1 kruka koriander
1 tsk gurkmeja
1 kryddnejlika
5 kardemummakärnor
1 kanelstång, 4-5 cm
smör
salt & svartpeppar
I kockens glas: Pabst Blue Ribbon
I kockens öra: Bruce Springsteen – Human Touch
Varken öl eller musik har någon direkt koppling till maten, förutom att alla separata delar är grymt bra! J
Skala räkorna. Släng dock inte skalen utan lägg dem åt sidan i en bunke. Lägg räkorna i kylen så länge. Hetta upp lite smör i en stor kastrull och fräs finhackad gul lök och fint tärnad morot lätt i några minuter. Slå på räkskalen och fräs i ytterligare några minuter.
Vispa ner tomatpurén tillsammans med hönsbuljongen och låt koka i cirka 15 minuter. Sila därefter buljongen i en bunke och släng bort resten.
Skölj riset väl och låt det sedan dra i kallt vatten i 5 minuter. Sila bort vattnet.
Mortla kryddnejlikan och kardemummakärnorna. Skala och finhacka vitlöksklyftan, Skölj och skiva fint purjolöken. Finhacka chilifrukten. Hetta upp cirka 25g smör i en sautépanna eller stekpanna. Fräs vitlök, purjolök, chilifrukt, nejlika, kardemumma, gurkmeja och kanelstången varsamt i cirka 5 minuter.
Tillsätt riset och vänd runt så att det blandas väl i det smakrika smöret. Slå på 6 dl av buljongen ni tidigare kokat. Häll bort resten om det blir något kvar. Salta och peppra lätt, koka upp och dra sedan ned värmen tills det precis sjuder. Täck med lock och låt puttra helt orört i 10 minuter.
Skölj och skär tomatfiléerna i mindre bitar. Hacka grovt koriandern. När pilaffen sjudit klart lyft på locket och vänd runt. Tillsätt tomatbitarna, koriandern och räkorna. Blanda varsamt och täck återigen med lock. Låt stå i ytterligare 5 minuter under lock på spisens lägsta värme.
Servera riktigt varm en kall dag.
Kolla in Norsk Fisk på Facebook för flera av mina finfina firre-recept! 😉