Kyckling- & Potatispanna i Lergryta
Jamie Oliver som jag ser som en ruggigt bra matinspiratör och glädjespridare hade ju en tv-serie och en bok som gick under namnet ”Hemma hos Jamie”. Där tillagade han något liknande och jag kände direkt att detta lär ju bli ännu bättre i lergryta. Efter lite lekande i köket har vi nu ett resultat. Ett riktigt gott resultat vänner! Receptet är ett av många, många finfina recept ur boken Lergrytor, Stekar & Långkok.
Kyckling- & Potatispanna i Lergryta
4 portioner
4 stora kycklingklubbor med skinn
600 g småpotatis
500 g mogna tomater
1 knippe färsk oregano
Olivolja Gran Fruttato
Rödvinsvinäger
Flingsalt & nymald svartpeppar
Blötlägg er gryta i minst 30 minuter.
Tvätta potatisarna och koka dem nästan klara i lättsaltat vatten. Bena under tiden ur kycklinglåren med hjälp av en vass kniv. Skär bort eventuella senor eller hinnor och dela köttet från varje klubba i 3-4 bitar. Ringla över lite olivolja och salta och peppra köttet på båda sidor.
Hetta upp en stekpanna med lite olivolja och bryn kycklingbitarna med skinnet nedåt. De ska stekas ganska hårt så att de får en riktigt knaprig yta. Vänd dem sedan och stek dem även på köttsidan en minut eller så.
När potatisen är redo, häll av vattnet och mosa till potatisarna lätt med baksidan av en sked eller dylikt. Skär alla tomater i stora tärningar. Lyft ur kycklingen ur stekpannan och låt bitarna rinna av på hushållspapper.
Blanda potatis, tomat och kyckling i lergrytan. Ringla över rikligt med olivolja och ännu mer rikligt av god rödvinsvinäger. Hacka lätt bladen från oreganon och strö över hacket tillsammans med ytterligare en liten nypa flingsalt och svartpeppar. Vänd runt så att allt blandas och lägg sedan locket på.
Ställ grytan i kall ugn och sätt termostatet på 225°C. Låt stå i 60 minuter och servera sedan bums. Gärna med en krispig och god sallad.
Lyx i lera som jag brukar säga! 🙂