Mexikansk ostfondue med tequila

Isla de Mujeres

Julen kommer krypande och den syns överallt. Till och med i det varma, torra landet Mexico stod det tomtar och julgranar vart man än vände sig. Någon direkt Mexikansk julmat kunde jag inte se, men å andra sidan så visste jag ju inte vad jag skulle leta efter… 🙂

Nyligen hemkommen har jag undersökt saken lite närmre och funnit att juldagen firas med en hel del mat på bordet. Bland annat så brukar man servera en ostfondue med tequila. Jag har själv inte provat det här, men här kommer receptet iallafall… 😀

Ostfondue med tequila

1 msk smör
150 g riven ost (typ roquefort)
150 g riven Manchegoost (eller Monterrey Jack)
200 g naturell färskost
1 pressad klyfta vitlök
2 msk gräddfil
44 ml tequila
1/2 msk chipotlesås (finna i välsorterade matbutiker)
Salt & svartpeppar
1 knippe bladpersilja, finhackad
1 röd chili, urkärnad och finhackad
1 stor ”naturell” baguette + smör till stekning
1 stor baguette med vitlökssmak
I kockens glas: Corona Extra (nr 1598)
I kockens öra: Los Lobos – El Mariachi (så klart!)

Skär av ett ”lock” på vitlöksbaguetten och gröp ur innankråmet utan att förstöra kanterna.

Smält 1 msk smör i en saucepanna och tillsätt vitlök. Låt gå i ca 1 minut.

Tillsätt all ost och låt smälta samman. Vänd ner gräddfil, tequila & chipotlesås. Blanda väl.

Skär den naturella baguetten i 3×3 cm tärningar och bryn lätt i lite smör.

Salta och peppra ostsmeten efter smak och tycke och häll den sedan i den urgröpta vitlöksbaguetten. Strö över finhackad persilja och röd chili och servera med de rostade brödkuberna för dipp.

Vad som dracks under vår semester?

tequila

Du kanske också gillar