Två varianter på Strömming

Tjenahej vänner,

Jag kör vidare på godsaker till påskbordet så klart eftersom det börjar bli dags att fixa med allt nu i veckan så att det är färdigt och delikat på lördag. Inlagd stekt strömming är sannerligen grejjer det. Hur lätt som helst, ge det bara lite tid så är livet en sann fest. Detta inlägg är uppdelat i två olika recept. Först ut kommer Bellmansströmming som är helt magiskt god. Servera den varm med citron och picklad rödlök tillsammans med ett gott potatismos, eller kanske direkt på en knäckemacka. Det som sedan blir över av Bellmansströmmingen lägger ni in, receptet på den inläggningen är del två, längre ned… Lycka till!

bellmansströmming, inlagd stekt strömming, påskmat, påskbordet, påsksill, strömming, lyxlagat, frederik zäll

BELLMANSSTRÖMMING

500 g strömmingsfiléer
2 ägg
2 dl vispgrädde
1 msk grovkornig senap
1 msk colemans senapspulver
1 tsk salt
Grovt rågmjöl
Smör
Knäckebröd
Rödlök i skivor
Dillvippor

Vispa samman ägg, grädde, senap, senapspulver och salt till lätt fluffig smet.

Skär bort ryggraden på strömmingsfiléerna och vänd varsamt ned filéerna i äggsmeten. Låt stå i kylen över natten.

Hetta upp rikligt med smör i en stekpanna. Häll upp mjöl och lite salt på ett stort fat.

Lyft ur filéerna ur marinaden, skaka av dem lätt och vänd dem i mjölet. Stek dem sedan varsamt i det heta smöret tills de fått vacker krisp och gyllene färg.

Servera strömmingarna på knäckebröd med rödlöksringar och en dillvippa.

~~~~~~~~~

bellmansströmming, inlagd stekt strömming, påskmat, påskbordet, påsksill, strömming, lyxlagat, frederik zäll

INLAGD STEKT STRÖMMING

500 g stekt Bellmansströmming (ovan)
4 msk ättikssprit 12%
2,5 dl vatten
3 msk socker
1 rödlök
5 kryddpepparkorn
1 knivsudd salt

Låt de stekta filéerna svalna.

Koka upp ättikssprit med socker, vatten, kryddpeppar och skivad rödlök. Dra plattan från värmen och låt lagen svalna.

Häll den kalla lagen i en glasburk och lägg varsamt ned de kalla, stekta strömmingsfiléerna i burken. Se till att alla filéerna ligger och badar i lagen och förslut därefter burken med ett lock.

Låt dra i ett dygn och servera sedan denna otroligt goda strömming på påskbordet!

Du kanske också gillar